Aromaterapija i nesanica

Aromaterapija kontrolirano koristi esencijalna ulja kako bi očuvala i unaprijedila zdravlje uma tijela i duha. Naizgled jednostavni problemi ukoliko se ne počnu na vrijeme tretirati mogu postati velika opasnost za zdravlje tijela i psihe.

Aromaterapija je prirodan način uspostavljanja balansa jer se koristi ekstraktima biljaka, biljnim materijalom, čajevima i kvalitetnom prehranom te raznim tehnikama kao što su masaže, body work, komprese, inhalacije, mirsne svjetiljke i kupke.

Aromaterapeut kombinacijom određenih eteričnih ulja i aromaterapeutskom masažom može klijenta upotpunosti opustiti i naučiti ga kako da sam savlada ili umanji taj problem.

Poremećaj u trajanju i kvaliteti spavanja nazivamo nesanicom. Javlja se kao jedan od simptoma stresa (uslijed intenzivne psihičke ili fizičke nelagode). Posljedice su: umor, iscrpljenost, strašljivost, razdražljivost, gubitak tjelesne težine.

Potrebno je liječiti osnovni problem, a ukoliko se na uzrok  problema ne može utjecati prelazi se na simptomatsko liječenje. Aromaterapija će kod ovog problema veliku pažnju posvetiti  emocijama, kvaliteti misli i stanju duha. Pomoći će osobi da potpuno izrazi svoje emocije, da negativne misli transformira u pozitivne i da pronađe interese koji će joj omogućiti potpunu afirmaciju.

Od ulja najčešće se upotrebljava lavanda (u mnogim bolnicama Velike Britanije i Irske testirana je na teškim slučajevima besanice, ustanovilo se da se u 80% slučajeva spavanje normaliziralo).

Prije spavanja nekoliko kapi lavande nakapajte na jastuk ili na maramicu i stavite pored svog uzglavlja. Možete koristiti i raspršivače, ili toplu i opuštajuću kupku. U svakom slučaju potrebno je napraviti pravilan odabir ulja prema uzrocima problema i emotivnom stanju osobe.

Univerzalna ulja za ovaj problem su: lavanda, naranča, mandarina, geranij, čempres, sandal, ylang-ylang.

Od  tehnika primjenjujemo: inhalacije, masažu, kupke i komprese.

Inhalacije

Već smo prije spomenuli suhu inhalaciju i raspršivače.

Možete koristiti i direktnu inhalaciju kada se osjećate napeti ili pod stresom.

Bergamot – 3 kapi, Lavanda – 3 kapi, geranij – 2 kapi

ili

Sandal – 3 kapi, mandarina – 3 kapi, čempres – 2 kapi

Masaža

Masažom dobivamo izvanredne efekte opuštanja i duboke relaksacije. Oslobađamo tijelo pritiska i unutarnjih emotivnih blokova.

U 50 ml ulja nosioca, kojeg možete odabrati prema tipu kože ili eventualnoj postojećoj problematici kože, ukapajte:

Lavanda – 8 kapi, bergamot -5 kapi, geranij – 3 kap, sandal – 2 kapi

ili

Ylan-Ylang – 5 kapi, naranča – 8  kapi, čempres – 3 kapi

Kupke

Izvanredne su za poboljšanje općeg stanja organizma i relaksaciju. Preporuča se da se rade prije spavanja  ili nakon provedene besane noći.

Komprese

Ukoliko smo pokretni i sami možemo brinuti za sebe tada su prethodno navedene tehnike dovoljne da si pomognemo i olakšamo spavanje. Komprese se preporučaju kod starijih, nemoćnih ili nepokretnih osoba.

Takve osobe ponekad je teško masirati (zbog mogućih kontraindikacija) a još teže držati ih u toploj vodi (mada nije nemoguće), tako da suha inhalacija i komprese mogu znatno ublažiti besanicu i omogućiti san i odmor.

Komprese se stavljaju i mijenjaju prema potrebi.

Autor: Zrinka Jezdić, dipl.aromaterapeut, AromaVita Učilište za aromaterapiju
Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock