Ljekovito bilje timijan

ljekovito bilje timijan

Timijan je biljka intenzivnog mirisa i okusa kojoj je potrebno puno sunca kako bi procvjetala. Podrijetlom je s Mediterana, a obični timijan se koristi za liječenje. Ova je biljka još poznata po nazivima vrtna majčina dušica, vrisak, prava majčina dušica i babja dušica.

Odlučite li se na uzgoj timijana treba odabrati kamenito, vapnenasto i lagano tlo te posaditi na mjestu gdje ima dovoljno svjetlosti i koje je zaštićeno od vjetra.

Timijan kao lijek

Radi se o prirodnom lijeku koji je svakome dostupan i spada u jedan od najjeftinijih lijekova, a u sastavu se nalaze karvakrol, saponini, glikozidi, magnezij, kalij, borneol, timol, tanin, vitamini A, C, D, B kompleks i kalij.

Tradicionalno se koristi za liječenje:

Preporučuje se djeci jer tjera gliste i parazite te jača dječji organizam. Blagotvoran je za želudac zbog čega se često koristi u pripremi jela.

Timijan umiruje živce no ne uspavljuje te čisti pluća od sluzi i osnažuje ih. Djeluje protiv svih vrsta kašlja, astme, grčeva, otežanog disanja i bronhitisaa savjetuje se uzeti ga protiv uzrujanosti, noćnih mora, napetosti, nesanice i glavobolje.

Čaj od timijana se savjetuje piti kod bronhitisa i kašlja jer djeluje antiseptički prilikom grgljanja. U vrijeme prehlade ga je najbolje piti kao preventivu, a za pripremu je potrebna jedna grančica timijana koja se stavlja u vruću šalicu vode. Djeluje kao antiseptik, antikoagulant, stimulant, antiparazitik, antireumatik i afrodizijak.

Kao vanjsko sredstvo se može koristiti kod čireva, modrica, zubobolje, dezinfekciju rana, kod opekotina, za liječenje uganuća i reume. Tinktura timijana je djelotvorna za liječenje akni, a pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija, a da pritom ne izaziva neugodno žarenje i peckanje.

Može se primjenjivati u obliku losiona, zavoja i obloga, a na manje rane se stavlja mješavina timijana i meda kako bi se spriječio razvoj infekcije. Za rahitičnu djecu, kod reume, iščašenja, slabih živaca i oteklina se preporučuje kupelj s timijanom.

Eterično ulje timijan

Timijan je poznat kao biljka aromatičnog mirisa i okusa zahvaljujući eteričnom ulju koje se nalazi u bradavičastim žlijezdama na donjoj strani lista. Žlijezde koje izlučuju ulje su lomljive i zbog toga treba biti oprezan tijekom berbe, što je najbolje činiti za vrijeme toplog i sunčanog vremena. Ulje se dobiva destilacijom iz svježeg cvijeta.

Eterično ulje timijana djeluje antibakterijski i odličan je protiv gljivica. Koristi se kod gljivičnih infekcija u probavnom sustavu, urinarnih i dišnih infekcija.

Bez obzira što ima brojne prednosti za zdravlje, pretjerano konzumiranje pripravaka ove biljke može dovesti do bolova u jetri te ubrzati rad štitnjače. U rijetkim slučajevima može uzrokovati alergiju, a ne savjetuje se trudnicama jer može dovesti do pobačaja. Najbolje ga je za početak uzeti u manjim količinama dok ne budete sigurni kakva će biti reakcija.

Timijan se primjenjuje i u kuhinji, a odlično se slaže se rajčicom, vinom, češnjakom i maslinama zbog čega čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se u pripremi salata, marinada, juha, jela od povrća i umaka, a dugo kuhanje mu ne smeta. Ne smije se pretjerivati s timijanom jer ima jak ljutkasto gorkasti okus i miris.

Autor: A.Z., Foto: Sony Mavica/Wikimedia