Emocionalno pročišćavanje

žena na plaži

Da su emocije zeznuta stvar znamo svi jer smo barem jednom osjetili svu njihovu težinu na vlastitoj koži. Emocije utječu na naše raspoloženje i na naše tijelo. Pogađaju nas sve do razine naših stanica.

Emocionalno pročišćavanje je sastavni dio procesa odbacivanja. Pomno promatranje emocija pomoći će nam shvatiti njihov utjecaj na naš život i na naše tijelo. Na emocijama se cijeli život radi, to je područje koje nikada ne možemo usavršiti.

Meditacija, stvaranje vlastitog emocionalnog prostora kroz brojne aktivnosti, čitanje starih dnevničkih zapisa, sve to može
neutralizirati i zaustaviti negativne unutarnje monologe i emocionalne otponce koji dovode do prejedanja i drugih oblika emocionalne krize.

Ukoliko ste već danima turobni i jednostavno vas ništa ne može razveseliti te u ničemu ne nalazite neki smisao, vrijeme je da potražite stručnu pomoć jer vjerojatno patite od nekog oblika depresije.

Depresija se, kao i svaka druga bolest, događa s razlogom. Ne trebamo je potiskivati već pričati o njoj i o svojim osjećajima. Blagu do srednju depresiju može se liječiti i biljnim pripravcima te dodacima prehrani koji pomažu.

Samoća i granice također su važni. Svi trebamo znati biti samo, jer jedino tako možemo iskreno osluškivati što želimo, mislimo i osjećamo. Ukoliko imate djecu te vam ne ostaje prostora za samoću, nađite ga! Pa makar pola sata tjedno svatko može izdvojiti, a itekako će vam koristiti kao dobar filter emocija. Dugoročno tih pola sata vašoj obitelji ne znači mnogo, ali vama samima znači itekako.

Isto tako postavljanje granica prema ljudima koji ne utječu pozitivno na nas i svojim nam ponašanjem i nastupom bude nervozu, negativne emocije, pa jednostavno ne izvlače dobro iz nas, je neophodno! Ukoliko takve ljude imamo konstantno u svom životu, ništa pozitivno nećemo postići, već upravo nasuprot!

Proces odbacivanja emocija dovoljno je djelotvoran da zaustavi silaznu putanju našeg raspoloženja i postupno nas uzdigne. Naša podsvijest opaža svaki pozitivan čin i sve više odgovara na naš pažljiv pristup sebi. Kad osjetimo da nas svaki novi izbor oslobađa tereta, osjetit ćemo i kako nam raspoloženje raste, a zajedno s njim i samopoštovanje!

Autor: Tajana, Foto: Yellowj/Shutterstock