Pića koja debljaju

žena toči sok

Mnogi od nas kad paze na težinu obraćaju pažnju samo na hranu koju unose u organizam dok na pića rijetko obraćamo pozornost. No upravo se u pićima i skrivaju kalorije koje nas često prevare te nam dodaju i po pet kilograma bez da smo se snašli. Da biste obratili pozornost, ubuduće provjerite naš popis pića koja nas debljaju.

Ledena kava iz pakiranja

Često u sebi sadrži punomasno mlijeko u prahu i mnogo šećera koji doprinose boljem okusu. Umjesto ledene kave možete za hladno osvježenje izabrati ledenu kavu koju napravite kao i običnu samo je ohladite ili napravite s hladnom vodom i ledom. Sadržavat će manje kalorija, a okus će biti sličan. Također, izbjegavajte ledenu kavu sa sladoledom ljeti.

Kupovni sokovi

Kupovni gusti sokovi imaju puno šećera i kemikalija za poboljšavanje okusa. Radije pijte vodu ili sami napravite svoje sokove cijedeći voće ili u sokovniku.

Mlijeko

Mlijeko je zdravo i sadrži mnogo kalcija, vitamina i minerala koji su nam potrebni za razvoj i rast. No mlijeko je kalorično i sadrži masti i šećere te ako ne pripazite mogli biste se udebljati zbog količine koju konzumirate.

Energetska pića

U energetskim pićima u velikoj mjeri su sadržani šećer i kofein koji nas održavaju budnima i daju dozu energije organizmu. No, u jednakoj mjeri oni štete i čine nas debljima. Umjesto energetskih pića izaberite radije vitaminske sokove i tjelovježbu za razbuđivanje.

Pivo

Alkohol je prepun šećera i u svakom obliku deblja jer obiluje kalorijama bez ikakve nutritivne vrijednosti. No pivo je posebna vrsta alkohola jer sadrži alkohol i žitarice te je zbog toga najgori neprijatelj vitke linije ako ga se često konzumira.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, obiluju šećerima, zaslađivačima i raznim kemikalijama. Također sadrže kofein koji stvara ovisnost. Prevelika konzumacija gaziranih sokova dovodi do raznih bolesti koje mogu oslabiti imunitet, također snižava vrijednosti kalcija i vitamina A u krvi.

Crna kava bez mlijeka i šećera najbolji je izbor. Ako pijete više kava dnevno s mlijekom i šećerom možete računati kao da jedete još jedan obrok u danu. Ako kavu pijete s drugim dodacima poput vrhnja ili šlaga to se dodatno povećava.

Autor: J.S., Foto: racorn/Shutterstock