Problemi s mršavljenjem

kako smrsaviti

Je li vam se dogodilo da pokušavate smršaviti, a kile vam idu gore? Vježbate, a vaga vam ne daje željene rezultate? Slatkiše niste jeli, ne pamtite, a hlače su svejedno pretijesne? Možda trebate promijeniti neke stvari u svojoj dnevnoj rutini.

Ponekad vam se može činiti da ste isprobali sve vrste dijeta, no vaše tijelo ne reagira na ništa. Tu postajete frustrirani i mislite da je najbolje odustati jer ništa ne daje željene rezultate.

Znanstvenici su otkrili da nije dovoljno samo vježbati i zdravo se hraniti, nego morate i složiti u glavi da želite smršaviti, da mršavljenje zapravo počinje u vašoj glavi. Kada započinjete dijetu, to je zapravo period kada se osjećate loše, no to, kao i mnoge druge stvari, imaju korijenje u djetinjstvu.

Kako? Dok ste dijete, kada vam se desi neka nezgoda, da bi vas utješili roditelji vam daju hranu i slatkiše. Dijete na taj način potiskuje frustracije, a ne rješava problem na pravilan način i izvor zadovoljstva od malena bude trpanje u sebe. To s vremenom postaje uvjetovana reakcija – kada smo frustrirani, tijelo traži hranu.

Možete vidjeti da na poslu kad je stresna situacija, na faksu, kod kuće kada imate probleme, posežete za hranom. Ili se tješite njom ili se nagrađujete. Možda i sami to radite, vlastitu djecu nagrađujete ili tješite hranom u obliku bombona, lizalica čokoladica i slično.

Zapravo, mnogi od nas koriste hranu kao neprimjeren odgojni model jer hrana u tom slučaju bude sredstvo manipulacije. Isto tako danas svoje uspjehe proslavljate u restoranima, na ručku ili večeri. I poslovni sastanci će biti tempirani u vrijeme ručka kako bi se osim posla nagradili dobrom hranom.

Takve navike bi se trebale promijeniti ili smanjiti na minimum ako želite da se suvišni kilogrami istope. Morate promijeniti navike iz prošlosti i dijetu ne započinjati kada ste loše volje, nego kada ste dobro raspoloženi prema sebi. Nemojte se osjećati samo dobro kada se odreknete nekog jela. Isto tako nemojte se osjećati loše ako vam dijeta odmah ne pokaže željene rezultate.

Autor: S. G., Foto: BigLike Images/Shutterstock