Osnovna pravila za vježbanje

žena na traci za trčanje
Žena na traci za trčanje, Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock

Baš kao i sve ostalo s čime se u životu susrećemo i vježbanje ima svoja pravila. Naravno, jedini izuzeti iz ove sheme su ljubav i rat. No, iako ponekad junaci u akcijskim filmovima govore da pravila postoje kako bi se kršila, pri pravilima koja se odnose na vježbanje to nije preporučivo jer bi mogli nanijeti štetu organizmu.

Pravilo br. 1! Uživajte u onome što radite. Toliko često čujemo ili čak i sami izgovaramo rečenicu da jedva čekamo da nešto prođe, da jedva čekamo ljeto, onaj tulum ili pak nešto treće. Pokušajte se odviknuti te navike i budite potpuno u trenutku. Zbog ovoga je važno da je aktivnost koju ste odabrali nešto što vam se sviđa, a ne nešto na što vas je netko nagovorio ili ste same sebe uvjerile da je to najbolji izbor. Ništa vas neće natjerati u teretanu nakon čitavog dana posla ako ne volite to što radite.

Greška koja se često ponavlja je da nakon vježbe visokog intenziteta osoba samo prestane vježbati. Tijelo se postupno zagrijavalo od radnih uvijeta pa ga jednako tako treba i ohladiti. Pred kraj vježbanje polako počnite spuštati intenzitet kako bi se otkucaji srca i mišići mogli vratiti u svoj normalan ritam. U protivnom bi se moglo dogoditi da vam odjednom naglo padne tlak  što može uzrokovati vrtoglavicu.

Također ne zaobilazite istezanje. Možda vam je dosadno, ali je nužno ne želite li sutra imati upalu mišića. Prije početka vježbanja pomaže povećati mišićnu aktivnost, a nakon njega vratiti tijelo u početni položaj i usporiti otkucaje srca. Sve mi pijemo uglavnom kad smo žedne, ali to je u potpunosti krivo. Žeđ je već znak dehidracije organizma. Prije treninga pokušajte svakih nekoliko minuta samo uzeti gutljaj vode i tokom treninga ponekad otpijte čak i ako niste žedne. bez vode u tijelu svi metabolički procesi staju.

I konačno pravilo. Ne izgladnjujte se! Nakon naporne fizičke aktivnoste našem tijelu je potrebno mnogo nutrijenata. Malo se ohladite i jedite pola sata do 45 minuta nakon fizičke aktivnosti. Ono što sada pojedete neće se spremiti u masne naslage već će se iskoristiti u izgradnji mišića. Zato pojedite obrok koji se sastoji od malo ugljikohidrata, dosta proteina koji će pomoći u izgradnji mišića i ubacite pokoju voću ili prirodni voćni sok. Dakle uživanje, istezanje, voda, prehrana, ovo su pravila kojih se treba držati i rezultati neće izostati.

Autor: L.K.  Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock