Zašto je tetoviranje opasno

tetovaza-na-vratu

Svi znamo što je to tetoviranje. Mnogi od nas imaju tetovaže, ali znate li koliko je to zapravo opasno za vaše zdravlje? Želite li se tetovirati, bilo bi važno da znate neke osnovne informacije o ovom riskantnom zahvatu. Zanimljivo je koliko mali broj nas zna sve o lošim stranama tetoviranja.

Na početku ponovimo što je zapravo tetoviranje. Tetoviranje se odvija trajnim nanošenjem tinte na kožu i ispod nje. Tinta može biti raznih boja, između ostalog i crne koja je najčešća. Kod tog se postupka koriste oštre igle, posebno izrađene upravo za to. Tetovaže nastaju zbog estetskih razloga, a nerijetko i zbog simboličnih. Potječe iz prastarih civilizacija i plemena, a danas se proširilo diljem svijeta.

Tetoviranje može izazvati niz negativnih posljedica na vaše zdravlje. Kako biste bili sigurno želite li tetovažu bez obzira na sve, obavezno ih pročitajte.

Često se u salonima tetoviranja zapošljavaju neiskusni tatoo majstori koji nemaju dovoljno dezinfekcijskih i sterilnih sredstava, odnosno pomagala. Tada se javljaju razne gljivične infekcije i ostale infekcije na koži jer se prenose razni virusi, bakterije s kože na kožu.

Osim toga, velika je vjerojatnost za dobivanje tetanusa, hepatitisa, herpesa i HIV-a. Oni se prenose krvlju, koja se pojavljuje gotovo svaki put kod tetoviranja.

Tetovaža traje doživotno, može se ukloniti samo zahtjevnim i vrlo skupim operativnim zahvatom. Nakon njega svejedno ostaje trag, uglavnom sličan ožiljku bijele boje. Postoji velik broj ljudi koji svakodnevno posjećuju estetske kirurge kako bi im uklonili tetovažu.

Upravo zbog toga, preporučujemo vam da obavezno dvaput razmislite želite li se i što točno tetovirati. Sada vam se nešto može činiti simpatičnim, lijepim, privlačnim, no za pet, deset godina moglo bi vam biti odbojno.

Odlučite li unatoč mnogim razlozima protiv i opasnostima koje prijete, odabrati neki simbol i tetovirati se, posebnu pozornost obratite na zaštitu tetoviranog mjesta. Izbjegavajte sunce jer bi vam njegove sunčane zrake ozbiljno mogle naštetiti. Prvih mjesec, dva ne preporučujemo kupanje, a kod tuširanja na tetovažu nanesite prozirnu, nepromočivu foliju. Redovito je mažite kremom, najbolje će biti neko hidratirajuće sredstvo poput bademovog mlijeka za tijelo ili dezinfekcijske kreme.

Autor: D.Š. Foto: Dm_Cherry/Shutterstock