Održavanje mišićne mase

odrzavanje mase

Ako ste si postavili cilj i želite poraditi na izdržljivosti i gipkosti te dobivanju snage, no ne želite dobiti na masi, potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno ograničiti ju na tri obroka dnevno. Morate jesti zdravo i izbjegavati nepotrebne namirnice. Ne jedite zašećerenu i masnu hranu. Snaga i masa su zapravo povezani, ako je masa veća i snaga će biti veća.

Idealni trening za postizanje ovih ciljeva bi trebao trajati oko sat i pol vremena. U njemu jedan sat radite na izgradnji mišića i zagrijavate se. Dvadeset se minuta razgibavate i deset do 15 minuta posvetite radu na ošitu.

U satu kad radite na jačanju mišića ulažete veliki napor, ostatak vremena biste se trebali opuštati, raditi na gipkoći i disanju. Ako vam je trening od sat i pol u komadu previše, podijelite ga na dva dijela. Na primjer, istrenirajte posve mišiće poslijepodne, a ostatak možete napraviti i pred televizorom, uvečer. Ubacite razgibavanje dijafragme prije spavanja. To će vam donijeti mnoge benefite.

Za brži napredak bitno je opustiti svoje tijelo. Podijelite trening za izgradnju mišića na dva dijela od 40 minuta svaki. Na primjer, trening u ponedjeljak može trajati 40 minuta pa ostavite 20 minuta za kasnije i 20 minuta za utorak ujutro.

Tako možete složiti i trening od srijede do petka. Želite li brži razvoj, napravite šest manjih treninga u tjednu ili ako se želite vratiti u formu i održati muskulaturu tada radite četiri puta tjedno nešto duži trening. I ne zaboravite raditi na gipkosti i vježbati ošit.

Razgibavanje možete obaviti u vremenu predviđenom za odmor, no morate uspostaviti ravnotežu disanja i imat ćete više vremena za rad na gipkosti.

Isprobajte jutarnji trening. Ustanite se trideset minuta ranije, istegnite se, zagrijte i popijte veliku čašu voćnog soka. Ako dijelite trening na dva dijela, vježbajte 20 do 25 minuta šest dana u tjednu. Vidjet ćete da ćete imati više energije tijekom dana, a i san će vam biti lakši.

Autor: S. G., Foto: Baranq/Shutterstock