Vježbe za razgibavanje tijela

razgibavanje

Kako bi se zglobovi ne bi previše trošili i mogli lijepo savijati bitno je da mišići budu dovoljno dugi. Stoga, bolje je biti gibak i ne previše mišičav nego jako mišičav, bez ikakve gipkosti. Bitno je da kralješci budu dovoljno razdvojeni kako ne bi srastali zajedno i kako se ne bi izložili artrozi.

Ako se ne razgibavate, kralješci vam se mogu približiti toliko da dođe do hernije diskova, a to je tek jedna od opasnosti koje se dogode ako se ne razgibavate. Već sam spomen na opasnosti bi vas trebalo navesti na razmišljanje. Raditi na mišićnoj masi, a pritom se ne razgibavati na kraju će rezultirati bolovima i žaljenjem.

Prilično česta obilježja koja možemo sresti su iskrivljena križa i previsoka ramena. Ako su u treningu takve osobe, često možete čuti da žele izgraditi mišiće i da se žale na gipkost tijela.

Preblizu smješteni kralješci mogu izazvati brojne ozljede i bolove, a naglašeni skraćeni mišići leđa mogu se još zgrčiti i izazivati neugodne bolove ako se ne razgibavate. Ako su leđa kruta, može doći do oslabljene mobilnosti kukova, a to može utjecati na seksualnu energiju.

Ako osjećate napetost u prsnom košu i vratnim mišićima, uzrok može biti napetost iz donjeg dijela leđa. Zamislite kralježnicu kao oprugu koju naglo stisnete. Kralježnica se skraćuje, a glava približava križima.

Ako imate previsoka ramena pospješujete ukliještenost živaca na trapeznim mišićima. Kod osoba koje su pretrpjele traume s kojima su se teško nosile poput tuge, izdaje ili nekog gubitka, češće se aktivira stegnutost prsnog koša i potiljka.

Ako se ne razgibavate, možete osjećati duže vrijeme umornost i potištenost. Što više izgrađujete mišiće bez razgibavanja, može vam se ukliještiti živac i to može potrajati. Taj nedostatak energije je rezultat zbog slabog prijenosa živčanog signala čiji je uzrok ukliještenost živca odnosno, nedovoljno razgibavanje.

Autor: S. G., Foto: Poprotskiy Alexey/Shutterstock