Prehrana za dijabetičare

dijeta za dijabetes

Oni koji pate od dijabetesa dobro znaju što je dijetalna prehrana. Razlog tomu je što se nakon dijagnoze bolesnik veže za liječnikove savjete, upoznaje dijetske propise te osim uzimanja inzulina, prelazi i na novu vrstu prehrane.

Ovisno o visini šećera, o stanju bolesti, mijenja se sastav hrane koju bolesnik jede. Kod liječnika se osim kontrole šećera u krvi, kontrolira i dijetna prehrana. Bitno je da i obitelj bolesnika bude upoznata s dijetom koja mu je potrebna, posebice ako se radi o djeci ili starijim ljudima. Barem jedan član obitelji treba biti upoznat s dijabetičkom dijetom kako bi mogao pomoći u pravilnoj prehrani i redovnom uzimanju.

Za dva obroka kod dijabetalne dijete u pogledu ručka i večere trebaju biti zatupljene namirnice iz grupe mesa i njegove zamjene, kruha i zamjene te voće i povrće. Za ostale obroke u danu; zajutrak, doručak, užina, obrok u 21 sat trebaju se davati namirnice iz grupe mlijeka, te kruha i zamjene i mesa. Hrana bi se trebala vagati u pripremljenom stanju. Na samom početku to može predstavljati izazov, no s vremenom će se steći navike i zapamtiti količine tako da se više ne trebate brinuti o vaganju.

U dijabetičku dijetu ne spadaju koncentrirani šećeri poput meda, džemova, slatkiša, bombona i kolača. Ne konzumira se alkohol bez obzira na vrstu. Kako bi domaćici bila lakša priprema, namirnice bi trebala spremati za cijelu obitelj; u prvom redu voće i povrće, a meso po potrebi.

Hrana se priprema skupa, no pri samom kraju se odvoji dio za bolesnika šećeraša i završava se posebno. Možda vam se ovo čini komplicirano, za nije. Dijabetička hrana se uglavnom kuha i pirja u malo masnoće. Znači, samo odvojite odgovarajući manji mesni odrezak, povrće možete prelijati nekim drugim zdravijim uljem, a desert neka bude isti – neka voćka.

Za ostale članove možete završiti jelo s više masnoće, dodati zapršku, staviti mirodije i slično. Ako se priprema za cijelu obitelj hrana na lešo, u tom slučaju jedino morate voditi računa o količini koju ćete servirati šećerašu.

Kod kuhanja možete prijati namirnice u vlastitom soku, podlijevati meso vodom, povrću dodati malo ulja, možete peći meso u butu, i čak grilati. Na ovaj način oduzimamo masnoću mesa. Zato na grilu podlijevajte meso sa vodom. Masnoća se treba izbjegavati u svakom slučaju osim ako se radi o pothranjenom šećerašu. Umjesto šećera, šećeraš može jesti voće koje je svježe ili kuhano te konzervirano, no bez šećera.

Autor: S. G., Foto: AllAnd/Shutterstock