Oblikovanje tijela pomoću male lopte

zena-s-loptom

Lopta nam je nekada bila omiljeno sredstvo za igru, a danas je možemo iskoristiti za tjelovježbu – odraslu verziju dječjeg igranja. Ovaj rekvizit može čudesno utjecati na našu tjelesnu formu. Vježbe s loptom ne moraju biti zahtjevne, ali će itekako pomoći da se kod tjelovježbe aktivira cijelo tijelo. Njome ćete povećati mišićnu snagu i steći bolje ravnotežu, ojačati mišiće kralježnice, što će dovesti i do povećanja njezine fleksibilnosti i pokretljivosti, a sve zajedno će još imati i odličan učinak na krvožilni i dišni sustav.

Uz sve te pozitivne strane, vježbanje s loptom je još i zabavno, pa će nam i vrijeme brže proći. Suhoparno vježbanje najgore je za motivaciju, stoga uvijek pronađite neki zanimljivi način kako biste bolje odradili svoj posao. Ovoga puta neka to bude lopta.

Uz malu loptu, za vježbanje će vam trebati još i prostirka. Vježbanje će biti ugodnije ako ga budete izvodili bosi, odnosno u čarapama koje se ne kližu. Za prvu vježbu stanite u početnu, stajaću poziciju. Neka vam u raskoračnom stavu stopala budu u razini ramena, loptu uzmite desnom rukom, a lijevu stavite vodoravno na loptu. Stišćite loptu istovremeno s gornjim i donjim dlanom, aktivirajući mišiće cijele ruke, ali i trupa. Ponovite vježbu deset puta, a onda promijenite položaj ruku. Zamijenite desnu i lijevu, pa ponovo stišćite loptu deset puta, pravilno dišući.

U drugoj vježbi loptu stavite sa strane, zadržite je rukom ispod pazuha, u razini rebara. Spuštajte se, vođeni rukom pod kojom vam je lopta, prema dolje. Noge neka vam ostaju ravne, a vi se spuštajte ramenima i gornjim dijelom tijela. Ova vježba odlična je za mišiće donjeg dijela leđa. Ako vas inače bole zbog dugotrajnog sjedenja, ovom vježbom ćete otkloniti neugodnu bol. Nakon deset ponavljanja, vježbu ponovite s loptom pod drugom rukom.

U trećoj vježbi najprije skupite noge, a onda stanite u raskoračni stav. Spustite se na jednu stranu, savivši koljeno, a druga noga neka vam ostane ravna. Vježbu izvodite tako da kotrljate loptu prema suprotnom stopalu, istovremeno pomičući trup za njom. Tako ćete s jedne strane sa skvrčenom nogom, doći do druge. Ako počinjete s desnom skvrčenom, kotrljajući loptu, trebate doći do lijeve skvrčene. Trup održavajte ravnim. Ova vježba idealna je za jačanje mišića bedara. Vježbu ponovite deset puta u jednu i deset u drugu stranu.

Malo se odmorite, pa sjednite na prostirku. Sjedite ravnih leđa, naslonjeni na ruke i skvrčenih nogu. Loptu stavite među koljena, pa je stišćite nogama. Ovom vježbom aktivirat ćete unutarnje mišiće bedara i stražnjice. Vježbu ponovite deset puta.

Za sljedeću vježbu legnite na leđa, još uvijek držeći loptu koljenima. Ispružite noge, pa ih podignite prema prsima. Ponovo ih ispružite i spustite, ali ne da dotičete pod, pa onda povucite. Ponavljajte vježbu deset puta i pri tome ne zaboravite disati. U ovoj vježbi posebno jačate trbušne mišiće.

Odmorite se, pa podignite skvrčena stopala s poda, još uvijek držeći loptu među koljenima. Spustite koljena na jednu stranu, istovremeno okrećući glavu na drugu. Zatim okrenite koljena na suprotnu, također okrećući glavu na drugu. Vježbi ponovite pet puta sa svake strane.

Malo se odmorite, pa legnite na trbuh. Loptu uzmite u ruke i podignete koljena s poda. Loptu držite u rukama koje ćete naizmjenično pružati ispred sebe, pa približavati k sebi. Cijelo vrijeme držite podignuta koljena s poda. Vježbu ponovite deset puta. Njome jačate leđne mišiće.

Sve ove vježbe ponovite još barem dva puta, kako bi trening imao dobar učinak. Ovim vježbama aktivirali ste cijelo tijelo i jačali mišiće ruku, nogu, trupa, gornjeg i donjeg dijela leđa te trbušne mišiće.

Autor: V.B., Foto: Syda Productions/Shutterstock