Normalan rad crijeva

normalan rad crijeva

Ostaci hrane u normalnim uvjetima prolaze kroz crijeva uz blage kontrakcije. Ali ako je ritam iz određenog razloga poremećen, može doći do zatvora, boli ili proljeva. Slijede korisni savjeti koji će omogućiti normalan rad crijeva ili barem pomoći ublažiti razne tegobe.

Puno je ljudi svjesno kako jedna šalica kave može pokrenuti crijevnu aktivnost zahvaljujući kofeinu koji stimulira rad debelog crijeva. Unatoč tome ne treba pretjerivati s količinama kave jer je ona ujedno i diuretik te pomaže izbaciti tekućinu iz organizma. Umjesto kave trebali bi piti čajeve bez kofeina kao i biljne čajeve.

Postoji više načina kako izbjeći probavne smetnje. Prvo što se može učiniti je ojačati mišiće jer trbušni mišići ne služe samo za privlačenje pogleda. Pored toga što učvršćuju dno zdjelice i podupiru pravilno držanje, ujedno pomažu regulirati probavu te olakšavaju pražnjenje sadržaja iz tankog crijeva u debelo.

Kako postoji najbolja hrana za probavni sustav, isto tako ne treba zanemariti da postoji i najgora hrana za probavu i koju bi svakako trebalo izbjegavati. Na popisu hrane koja je odgovorna za velik dio crijevnih poremećaja našla se svinjetina, kruška, češnjak, pohana riba, pšenica, alkohol i ječam.

Najbolja hrana za probavu

Nutricionisti savjetuju da se najveći dio prehrane temelji na namirnicama obogaćene vlaknima. Radi se o važnom preduvjetu za zdrav probavni sustav i sprječavanje brojnih bolesti, bilo da se radi o zatvoru ili raku na crijevima.

Preporuka je da se svaki dan u organizam unosi između 15 i 20 g vlakana. Kako bi bili sigurni da ćete imati zdravu i uravnoteženu prehranu, potrebno je sastaviti popis potrebnih namirnica te saznati koje su namirnice bogate vlaknima.

Na popisu bi se trebao naći integralni kruh s cjelovitim žitaricama, smeđa riža umjesto bijele te lanene sjemenke. Bilo bi dobro često jesti variva od mahunarki te povećati broj voćnih obroka.

Dobro je znati da ako se poveća količina vlakana u hrani, isto tako treba povećati i unos tekućine.

Ipak nisu sva vlakna dobra za probavu, pa će tako nekim ljudima prehrana obogaćena određenom vrstom vlakana biti naškoditi umjesto pomoći.

Konzumiranje netopivih vlakana kojih ima najviše u cjelovitim žitaricama može uzrokovati velike probleme ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Ako osjetite tegobe svaki put kad pojedete proizvod od cjelovitih žitarica, potrebno je odabrati topiva vlakna, a koja se nalaze u jagodama, leći i jabukama.

Jedna od probavnih smetnji koja muči mnoge je zatvor. Glavni krivac nisu uvijek godine nego i nedovoljna količina kretanja i pretjerana konzumacija lijekova. Što prije treba razmisliti o zdravijem načinu života kako bi se izbjegli problemi s probavom i omogućio normalan rad crijeva.

Autor: S.Š., Foto: rangizzz/Shutterstock