Najgora hrana za probavu

najgora hrana za probavu

U nastojanjima za boljim zdravljem i puno pozitivne energije svatko bi trebao pripaziti na svoje životne navike i na namirnice koje najviše konzumira. Za normalno funkcioniranje bez zdravstvenih tegoba potrebno je znati koja je najgora hrana za probavu.

Zdrava probava je važna jer se na taj način organizam uspješno čisti od svih štetnih pojava i smanjuje se mogućnost od nastana teške i smrtonosne bolesti kao što je rak crijeva. Iako bi organizam trebao biti u stanju probaviti svu hranu koju čovjek pojede, očito je kako zbog načina pripreme i onog što pojedine namirnice sadrže, želudac i crijeva neće uvijek dobro reagirati.

Potrebno je znati koja je najgora hrana za probavu kako bi se izbjeglo unošenje svega štetnog u organizam ili barem smanjilo. Velik problem imaju ljudi koji ne podnose laktozu i zbog toga trebaju izbjegavati mliječne proizvode, unatoč tome što su korisni i zdravi jer imaju puno kalcija. Mliječni proizvodi su najgora hrana za one koji iz određenog razloga ne podnose laktozu.

Bez obzira što je kukuruz namirnica koja obiluje potrebnim vlaknima, u sebi isto tako sadrži i celulozu koju mnogi teško probavljaju zbog nedostatka određenog enzima. Do problema dolazi ako se kukuruz proguta bez žvakanja jer uzrokuje bolove u trbuhu te plinove.

Masna i pržena hrana je također našla svoje mjesto među najgorim namirnicama za probavu. Radi se o nezdravom načinu pripreme hrane zbog čega može doći do žgaravice i blijede stolice, koja je znak da u krvi postoji previše masnoća, a što nikako nije dobro za zdravlje.

Brza hrana je poznata po tome da u sebi pored nezdravih masnoća ima previše šećera što dovodi do grčeva i nadutosti.

Umjesto spomenutih namirnica mnogi bi se trebali orijentirati na namirnice kao što su jogurt u kojem se nalazi puno dobrih bakterija, zatim na voće i povrće jer sadrže velik udio vlakana te proizvode od cjelovitih žitarica. Od voća najviše se ističe banana koje ne iritira želudac.

Teško je zamisliti odličan rad probave bez dovoljne količine vode koja će pomoći hrani da brže prođe kroz crijeva i tako ih što manje optereti. Uz pomoć vode čovjek će se bolje osjećati.

Autor: S.Š., Foto: Yellowj/Shutterstock