Intolerancija na gluten

intolerancija na gluten

Gluten je ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost, a može se pronaći u svakodnevnim proizvodima koje osoba konzumira. Ako postoji intolerancija na gluten, dobro je znati u kojim ga namirnicama sve možete pronaći.

Važno je znati koja je hrana bez glutena kako bi bili sigurni da ste na dobrom putu. Nalazi se u raži, pšenici i ječmu te svim proizvodima koji nastaju od njih. Može se nalaziti i u različitim stabilizatorima hrane, aditivima i konzervansima, te na mjestima na kojima se najmanje očekuje.

Spomenuta bjelančevina može uzrokovati nemogućnost koncentracije i zbunjenost, glavobolju, bolove u trbuhu i nadutost, sindrom iritabilnog crijeva, ekcem, ulcerozni kolitis, epileptični napad, tjeskobu i depresiju, artritis, promjene raspoloženja, proljev, Chronovu bolest, hiperaktivnost, sindrom kroničnog umora i psorijazu.

Kod djece je poznato da može izazvati česte upale uha i teško disanje. Procjena je da nekih 9 od 10 osoba ne podnosi gluten.

Intolerancija na gluten mnogima može uzrokovati probleme ako ne pripaze koju hranu unose u organizam. Prepoznavanje intolerancije je teško posebice u ranijim fazama, a kasnije intolerancija može prijeći i u celijakiju.

Najčešći simptomi su česte masne i neugodne stolice ili proljevi, gubitak na težini, slaba mišićna masa, bolovi u trbuhu i gubitak teka.

Ukoliko se celijakija ne liječi može se javiti niz teških posljedica poput kronične upale jetre, oštećenje crijeva i niski rast.

Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana koja bolesniku omogućava normalan život i bavljenje svakodnevnim aktivnostima. Takva prehrana je zdravija od one koja sadrži gluten.

Pod kuhanjem bez glutena misli se na škrobne proizvode i dozvoljene žitarice koje su baza. Dozvoljene žitne i škrobaste namirnice su aru, slanutak, lan, proso, amarant, heljda, kukuruz, brašno od orašastih plodova, sago, soja, krumpirov škrob, riža, kineska šećerna trska, tapioka i quinoa.

Namirnice koje je potrebno izbjegavati su mekinje, kuskus, pšenične mekinje, durum, zob, raž, ječam, bulgur, pšenicu, bijelo brašno, sitan, griz i matzo brašno.

Potrebno je biti oprezan i s proizvodima koji sadrže umjetne okuse i boje, a ne preporučuje se ni konzumiranje panirane hrane, marinada, hrane s modificiranim škrobom, piva, senfa, bombona, različitih punjenja i zgušnjivača.

U sve to su uključeni i preljevi za salate, gotove juhe, temeljci i umaci. Treba biti oprezan i kod korištenja proizvoda koji sarže maltodekstrin i maltozu, smeđi rižin sirup, mineralne i vitaminske biljne dodatke i neke vrste lijekova.

Autor: A.Z., Foto: xamnesiacx/Shutterstock