Kineska medicina – akupunktura, tui-na terapija, refleksologija

meditacija

Kineska medicina je bila godinama strogo čuvana tajna, a stvarala se tisućama godina. Smatra se najraširenijim zdravstvenim sustavom u svijetu i koristi se više od svih ostalih medicinskih metoda zajedno.

Drevni Kinezi su vjerovali o povezanosti tijela, uma i duha i njihov odnos prema okolišu. Također su vjerovali da životna energija Qi (Chi) teče našim tijelom, a sila koja ju pokreće je neprekinuta povezanost yin i yanga. Kod zdrave osobe Qi teče ravnomjerno, održavajući ravnotežu, a kod bolesnih je pak poremećena ta ravnoteža između yin i yanga.

Najstarija i najpopularnija teorija kineske medicine je teorija o pet elemenata – vatra, voda, zemlja, zrak i drvo. Ova teorija se zasniva na pretpostavkama da se životna  energija kreće na pet različitih načina. Pojmovi poput organa, godišnjih doba, klime, emocija i osjećaja u međusobnim su odnosima i svaki od tih pojmova pripada jednom od pet elemenata.

Ciljevi kineske medicine su održavati dobro zdravlje i zadovoljstvo, prevencija bolesti, a oblik dijagnostike je zapravo sam način liječenja. Kineska medicina čovjeka proučava kao biće koje je priroda stvorila i zbog toga je podložan prirodnim zakonima. Pojedinac se liječi razumijevanjem svih znakova i simptoma unutar kojih pojedinci utječu jedan na drugoga i međusobno su povezani. Osnovne metode koje su se razvile u kineskoj medicini obuhvaćaju: akupunktura, tui-na terapija, refleksologija i kineska biljna medicina.

Prema ovoj medicini postoje tri uzročnika bolesti: unutarnji uzroci (prekomjerna radost, nesreća ili tragedija, ljutnja, tjeskoba, ljubav i želja); vanjski uzroci (vjetar, hladnoća, vrućina, vlaga, suhost, vatra; te neutralni uzroci poput nepravilne prehrane.

Prehrana je također jedan oblik terapije u kineskoj medicini jer smatra da sve namirnice imaju određeno djelovanje, iako je njihovo djelovanje mnogo slabije od djelovanja ljekovitih biljaka. Prehrambene namirnice se dijele prema okusu, pripadnosti određenom području i temperaturnom djelovanju. U kineskoj je medicini vrlo važna dijetetika zbog prevencije bolesti. Režim prehrane trebao bi se prilagoditi poremećaju od kojeg pacijent boluje, ali i godišnjem dobu. Za kinesku je medicinu vrlo važno vježbanje, poput meditacije ili yoge.

Ova je vrsta medicine jako dobra za opuštanje i uklanjanje stresa, najčeščih uzročnika modernog doba zbog kojeg zdravlje neminovno pati. Također, vrlo je dobra za psihičku i emocionalnu ravnotežu.

Foto: Andresr/Shutterstock