Trpki okus prema ayurvedi

trpki okus u kurkumi

Ayurveda nalaže kako se okus sastoji od nekoliko komponenata, a prvobitni okus hrane se osjeti kada se hrana unese u usta, dok se način na koji ona djeluje na tijelo naziva rasa. Svaki okus na probavu ima svoj utjecaj, a to se pak naziva virya. Saznajte što znači trpki okus prema ayurvedi te u kojoj ga hrani možete pronaći.

Hrana koja ima vruću viryu povećava probavnu vatru, a hladna virya smanjuje probavnu vatru. Vipak se naziva okus koji ima dugotrajniji i suptilniji okus na tijelo, a neki okusi mogu olakšati tijelo i kroz dublje razdoblje te dovesti do gubitka težine.

Neki okusi ipak djeluju suprotno, a svaki od 6 okusa ima specifične osobine koje se zovu gune, a okus im može biti težak ili lagan, mokar ili suh. Takve karakteristične osobine određuju okus hrane koji utječe na organizam dugoročno ili kratkoročno.

Kako bi se postigla željena ravnoteža ne mora se isključivo jesti indijska hrana koja nudi široki spektar raznovrsnih balansiranih obroka jer je svaka kultura na svoj način razvila spremanje jela različitih okusa.

Prehrana po ayurvedi

Jeste li znali da pomoću pravilnog odabira namirnica možete sačuvati svoje zdravlje i na vrijeme spriječiti mnoge bolesti? Nije važno samo pravilno odabrati namirnice, nego i znati kako ih kombinirati.

Ayurveda je tradicionalni način liječenja koji podrazumijeva da postoji šest različitih okusa od kojih svaki možete utjecati na zdravlje. Postoji gorki, slatki, kiseli, trpki, ljuti i slani okus.

Gorki okus se sastoji od elemenata zraka i etera, a pomaže povećati Vatu te smanjiti Pittu i Kaphu. Možete ga pronaći u zelenom povrću, začinima i voću.

Ljuti okus se sastoji od elemenata vatre i zraka, a pomaže smanjiti Kapha te povećati Vatu i Pittu. Nalazi se u namirnicama poput crvenog luka, đumbira, češnjaka i crnog papra.

Slani okus se sastoji od elemenata vode i vatre i pomaže smanjiti Vatu te povećati Pittu i Kaphu. Prisutan je u morskoj hrani, kamenoj soli te voću i povrću.

Kiseli okus se sastoji od elemenata zemlje i vatre, a pomaže smanjiti Vatu i povećati Pitta došu i Kaphu. Možete ga pronaći u kiselom voću, alkoholu, fermentiranim proizvodima i proteinima.

Slatki okus se sastoji od elemenata zemlje i vode, a poznat je po teškoj i ljepljivoj prirodi.

Trpki okus

Trpki okus ima umirujuća i protuupalna svojstva. Smanjuje Kaphu i Pittu, a povećava Vatu. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su:

  • mahunarke
  • kava i čaj
  • voće (kruške, kaki jabuka, suho voće)
  • povrće (repa, šparoge, artičoka, karfiol)
  • začini (origano, kurkuma)
  • žitarice (kvinoja, raž i heljda)

U nekim kuhinjama su neki okusi manje ili više zastupljeni, a dodatkom nekih od začina se jela mogu prilagoditi specifičnim potrebama svakom tipu organizma. Trpki okus tako nastaje iz kombinacije elemenata zemlje i zraka, a po prirodi je lagan, suh i hladan te je u našoj prehrani najmanje prisutan.

Po svojoj je prirodi suh zbog čega apsorbira tjelesne tekućine. Ljekovita svojstva trpkog okusa su izazivanje koagulacije krvi i konstrukcije krvnih žila, pomoć kod zacjeljivanja ozljeda i rana, pročišćavanje krvi, pomoć kod zaustavljanja krvarenja, proljeva i znojenja.

Uravnotežena hrana sadrži svih 6 okusa, a trpki okus je organizmu potreban u umjerenim količinama kako ne bi naškodio zdravlju. Višak trpkog okusa može uzrokovati slabost, bolesti srca, poremećaj vata doše, prijevremeno starenje, nadutost i zatvor, stvaranje krvnih ugrušaka, grčeve i paralizu.

Autor: A.Z., Foto: Simon A. Eugster/Wikimedia