Kako pravilno jesti

Jelo

U današnje vrijeme dok ovako brzo živimo i nemamo vremena jesti normalne obroke, nitko ne razmišlja da li je dobro jesti brzo ili sporo. Redovito imamo samo 15 minuta do sat vremena da pojedemo neki obrok, a zapravo bi svaki obrok trebao trajati od pola sata do sat vremena. Na hranu ne želimo gubiti vrijeme jer ga želimo iskoristiti na neki drugi način, no sada ćemo vam reći zašto nije dobro jesti brzo, nego upravo sporo.

Kada jedemo sporo unosimo i manje kalorija u tijelo nego kada jedemo brzo i to u prosjeku 88 kalorija manje. Kada brzo jedemo naš mozak ne dobiva informaciju da smo pojeli dovoljno hrane te ćemo se vrlo često prejesti i pojesti sve što nam dođe pod ruku. Mozgu treba oko 20 minuta da do njega dođe signal za sitost, stoga treba sporije jesti da bi provjerili koliko smo zapravo gladni.

Ne obraćamo ni pažnju na okus i teksturu hrane što može biti korisno i ugodno. Treba cijeniti okuse, boje i arome koje unosimo u naše tijelo jer ipak ono od hrane dobiva potrebnu energiju tijekom dana. Kada jedemo brzo riskiramo da dobijemo probavne tegobe, bolove u trbuhu, čak i glavobolje. Tijekom objeda je najbolje zaboraviti na sve probleme i usredotočiti se na brzinu i iskustvo jedenja kao takvo.

Kako sporije jesti?

Jedite prije nego što osjetite neizdržljivu glad

Teško ćete se obuzdati u brzom jedenju ako ste toliko gladni da jedva čekate da nešto pojedete. Trebali bi imati 3 obroka dnevno u isto vrijeme i dva međuobroka kako bi smanjili osjećaj gladi.

Između zalogaja odložite pribor za jelo

Ako ste naučili stavljati u usta hranu prije nego ju progutate ovaj savjet će vam jako dobro doći. Tijekom jela kada uzmete zalogaj, odložite vilicu sa strane i pričekajte dok ne prožvačete i progutate zalogaj i tek onda uzmite vilicu natrag u ruke.

Samo jedite, bez popratnih sadržaja

Dok jedemo često se zna dogoditi da usput gledamo u TV, mislimo o tome što trebamo napraviti i brinemo se o problemima. Usredotočite se na hranu koju jedete i ništa drugo. Uživajte u njoj i tako ćete unositi manje kalorija dnevno i s lakoćom zadržati željenu tjelesnu težinu.

Autor: M.D., Foto: Martin Turzak/Shutterstock