Što je šok i kako ga prepoznati

emocionalni sok

Emocionalni šok doživljavamo nakon iznenadnog traumatskog ili uznemirujućeg događaja. Iako može biti potrebna liječnička pomoć, takav se šok veoma razlikuje od kliničkog ili medicinskog šoka, koji slijedi poslije ozbiljne ozljede ili bolesti i uvijek zahtjeva hitnu liječničku pomoć. Prirodni lijekovi mogu se primjenjivati samo u slučaju blagog ili umjetnog emocionalnog šoka.

Emocionalni šok može se dogoditi nakon iskustava kao što je vijest o smrti bliske osobe, gubitka zaposlenja ili fizičkog napada. Šok može biti dovoljno jak da utječe na živce koji upravljaju krvnim tlakom i tako izazvati nesvjesticu.

Klinički je šok vrlo opasna fizička reakcija na ozljedu ili drugi medicinski hitan slučaj. Događa se nakon naglog pada protoka krvi u tijelu i krvnog tlaka, što dovodi do smanjene količine kisika koji odlazi u mozak i druge vitalne organe. Ako se ne liječi, može oštetiti te organe i čak ugroziti život. Među uzrocima kliničkog šoka jest srčana kap, ozbiljna nesreća, opekline, jaka alergijska reakcija (antifilaktički šok), akutna bol, pad razine šećera u krvi i unutarnje ili vanjsko krvarenje.

Nakon obje vrste šoka moguće je dobiti niz simptoma koji su poznati pod nazivom posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). On može uključiti vraćanje slika iz prošlosti (flashback), poremećaje spavanja, depresiju i probleme u vezi.

Ako dođe do kliničkog šoka odmah pozovite hitnu pomoć. Ako možete, pružite pomoć kod očitog uzroka kao što je krvarenje. Položite osobu na leđa i podignite joj noge tako da budu više od srca.

Olabavite tijesnu odjeću i pokrijte oboljelog pokrivačem ili odjevnim predmetom kako biste spriječili gubitak topline. Bitno je ne pomicati osobu koja je u šoku nakon ozbiljne ozljede ili ako je u nesvijesti, osim što ćete je staviti u položaj za oporavak.

Nikako ne nudite jelo i piće osobi u šoku. Jedino možete osobi navlažiti usnice s malo vode.

Simptomi kliničkog šoka su brzo ili slabo i neredovito bilo, blijeda i sivkasta put, ljepljiva, hladna i znojna koža. Simptomi mogu biti i slabost i ošamućenost, brzo i plitko disanje te nesvjestica, mučnina i eventualno povraćanje.

Od prirodnih metoda liječenje, eterična ulja poput geranijeva ili lavandina mogu donijeti spokoj onima koji su doživjeli emocionalnu traumu.

Šok može utjecati na vaš tek. Stoga, nastojte jesti male obroke hrane koju osobito volite. Uzimajte namirnice koje sadrže cink i vitamin B1 i B5 koji mogu poboljšati mentalne funkcije i boriti se protiv učinka stresa.

Autor: S.G., Foto: Infinity Photo/Shutterstock