Hrana za suhu kožu

hrana za suhu kožu

Imate li možda suhu kožu? Poznat vam je osjećaj zatezanja i crvenila i znate da jednostavno ne možete bez hidratantnih krema? Ponekad nije dovoljno koristiti samo određene preparate, pa tako ne treba zaboraviti i da postoji hrana za suhu kožu.

Postoji nekoliko tipova kože, a suhu imaju mnogi bilo da je ona posljedica vremenskih uvjeta ili rezultat genetike.

Suhoću kože mogu uzrokovati razni diuretici, nepravilan rad štitnjače, bolesti kože kao što je psorijaza te česta upotreba jakog sapuna.

Kod ovakvog tipa kože važno je paziti na redovnu upotrebu preparata koji će koži vratiti svježinu i pružiti joj potrebnu hidrataciju kako ne bi došlo do daljnjeg isušivanja.

Ako se ne vodi računa o tome da koža dobiva dovoljno vlage s vremenom se mogu razviti razni upalni procesi i na koži izazvati još veće probleme, koje neće biti tako lako riješiti.

Kako bi izbjegli pojavu ekcema njegu kože možete obogatiti i određenim prehrambenim navikama koje će uključivati određene namirnice. Jasno je kako nije svejedno što ćete jesti i što će činiti najveći dio vaše prehrane. Tako ćete znati da ste koži pružili sve što joj je potrebno.

Jelovnik treba obogatiti namirnicama koje u sebi imaju dovoljno vitamina i minerala. Tako bi na vašem svakodnevnom jelovniku svoje mjesto trebalo imati povrće kao što je mrkva. Mrkva je bogata beta karotenom koji se kasnije pretvara u vitamin A.

Pored povrća trebali bi jesti puno voća poput malina, naranči, borovnica, mandarina, limuna i grejpa. Od velike je važnosti da u prehranu ubacite što više namirnica koje u sebi imaju C i B vitamin. Tako treba jesti puno špinata, badema, zelene salate, celera, citrusnog voća i kupusa.

Ne treba zaboraviti na ribu koja bi se trebala naći na jelovniku svake obitelji barem jednom tjedno. Za vas je najbolja tuna, bakalar i sardina jer su bogati omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Svatko sa suhom kožom lica trebao bi razmisliti da se u potpunosti prebaci na maslinovo ulje i da pazi koliko dnevno unosi tekućine. Isto tako bi trebao smanjiti unos kave i alkohola. Jasno je kako su zdrave životne navike najbolji put prema lijepom izgledu.

Autor: S.Š., Foto: SunCity/Shutterstock