Hrkanje kod beba

hrkanje kod beba

Hrkanje kod beba nije neuobičajena pojava, a iako ne bi trebao biti znak za paniku, primjetite li da vaša beba dugo hrče, potrebno je otići kod liječnika kako bi ne bi došlo do problema u razvoju djeteta. Hrkanje može biti dugotrajno i prolazno.

Kod prolaznog hrkanja obično je u pitanju začepljeni nosić zbog čega dolazi do otežanog disanja, dok dugotrajno hrkanje može uzrokovati kronično otečena sluznica nosa zbog alergija ili povećana treća mandula.

Ako vaše dijete već dugo ima problema s hrkanjem potrebno je savjetovati se s liječnikom koji će nakon pregleda utvrditi daljnje korake.

U većini slučajeva radi se ipak o prolaznom hrkanju koje roditelji sami mogu zaustaviti uz prethodnu konzultaciji s liječnikom. Prvo što možete učiniti je u bebinu sobu staviti ovlaživač zraka, a posebno tijekom sezone grijanja jer će se tako smanjiti problem disanja.

Bebama kojima često curi nos i skuplja se sekret koji im otežava normalno disanje, njima bi roditelji trebali čistiti nos uz pomoć pumpice ili aspiratorom uz pomoć usisivača.

Odlučite li se na aspirator, možete ga nabaviti u svakoj ljekarni, a prije nego krenete izvlačiti sluz potrebno je u nos našpricati fiziološku otopinu kako bi olakšali izvlačenje sluzi i kako se dijete ne bi dugo mučilo.

Nažalost bebe ne mogu ispuhati nos i ponekad se puno sekreta nakupi unutar nosa što im otežava disanje te uzrokuje hrkanje.

Bilo bi dobro iz bebine blizine ukloniti sve potencijalne alergene kao što su plišane igračke i nikako ne pušiti u njihovoj blizini jer i to isto može uzrokovati hrkanje.

Dokazano je da bebe hrču kada su previše umorne, pa bi bilo dobro stavljati ih što prije u krevet. Djeca kada su previše umorna baš kao i odrasli postaju nervozna i ne mogu jesti. Procijenite kada je najbolje vrijeme za odlazak u krevet kako bi dijete imalo mirnu noć bez ikakvih smetnji te hrkanja zbog čega bi se moglo često buditi.

Djeca koja često hrču obično obolijevaju od raznih infekcija i imaju problema s kroničnim kašljem. Važno je reagirati na vrijeme kako bi svom djetetu omogućili normalan razvoj i bezbrižne noći kada će se moći naspavati i odmorno krenuti  u novi dan.

Autor: S.Š., Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock