Najčešći aditivi u hrani

razne namirnice

Aditivi su kemijske ili prirodne tvari koje se dodaju hrani kako bi je modificirali. U Europi je dopušteno 360 aditiva u hrani. Neki od njih su veoma korisni, a to su vitamini C i E koji se rabe kao konzervansi, ali većina se rabi kako bi se nadoknadila prosječna kvaliteta industrijske hrane.

Aditive možemo svrstati u 8 glavnih skupina:

1. Bojila koja mijenjaju boju hrane

2. Konzervansi koji sprječavaju razvoj patogenih organizama

3. Antioksidansi koji usporavaju oksidaciju hrane

4. Želei i emulgatori koji povecavaju viskoznost teksture

5. Stabilizatori koji produljuju trajanje boje

6. Sladila

7. Pojačivači okusa

8. Regulatori koji utječu na kiselost proizvoda.

Uloga aditiva može biti bitna za zdravlje potrošača, stoga je uporaba aditiva zakonski regulirana. U Hrvatskoj tako postoji Pravilnik o prehrambenim aditivima koji je usklađen s europskim propisima i standardima.

Aditiv može u popis dozvoljenih aditiva dospjeti samo uz posebno dopuštenje Povjerenstva za prehrambene aditive, koje djeluje pri Ministarstvu zdravlja. Aditiv se prvo podvrgava brojnim toksikološkim ispitivanjima na najmanje dvije vrste životinja. Najčešće su to miševi i štakori kojima se daje različita doza aditiva te promatraju nuspojave koje izazivaju na njima.

Svi aditivi moraju jasno biti označeni na ambalaži, a označavaju se slovom E te troznamenkastim ili četveroznamenkastim brojem koji se nalazi uz njega. Aditivi nisu štetni za zdravlje u uvjetima uobičajene potrošnje, ali mogu izazvati niz nepoželjnih ucinaka, kao što je nepodnošljivost na hranu koja sadrži veću količinu aditiva. Osim toga, aditivi se transformiraju tijekom probave pa se može osloboditi tvar kod koje se učinak ni sastav dobro ne poznaju. Takve tvari se često manifestiraju putem utikarije ili astme.

Aditive ne možemo izbjeći u potpunosti. Čak i proizvođači biološke hrane nerijetko posežu za njima kako bi regulirali kiselost ili zbog zgušnjavanja. No, svakako je potrebno i preporučljivo ograničiti njihovu potrošnju.

Stoga, kad ste u mogućnosti, radije izaberite svježu hranu te uvijek dajte prednost prirodnim jogurtima pred onima s voćem. Sve što možete napraviti sami, kao što su kolači, razni umaci, tjestenine, kruh, što češce i radite.

Autor: Tajana, Foto: Brenda Carso/Shutterstock