Dobre i loše prehrambene navike

prehrambene navike

Imate li određene prehrambene navike ili se trenutno nalazite na nekoj dijeti odnosno planirate neku dijetu, jer ljeto, jer plaže, jer miris mora samo što nisu stigli, onda vam donosimo nekoliko znakova, faktora po kojima možete vidjeti da li su vaša dijeta odnosno prehrambene navike dobre ili ne za vaše tijelo.

Naravno dijeta ne mora i ne znači brzinsko gubljenje kilograma koje ste sakupljali tijekom jeseni i zime, dijeta je jednostavno način prehrane kako bi se vi, odnosno vaš organizam osjećali bolje, sretnije i kako bi bili zdraviji. Dijeta su vaše prehrambene navike.

Ako vam je jedini cilj određene dijete ekspresno gubljenje kilograma imajte na umu da u tom slučaju vaše tijelo trpi od nastalih posljedica gubitka hrane, a što se manifestira čestim promjenama raspoloženja, ispadima, slabom energijom, neregularnim pražnjenjem crijeva, smanjenim imunitetom, ali i mnogim drugim ozbiljnim posljedicama.

Donosimo vam stoga 9 znakova koje možete istog trenutka provjeriti kako bi ustanovili funkcioniraju li vaše prehrambene navike ili ne.

Vaše prehrambene navike ili dijeta su dobri:

1. Puni ste energije

Hrana je energija. Tu ne treba puno razmišljati. Ako pravilno jedete imati će te puno energije za trošiti. Buditi će te se prirodno. Dan će vam proči bez potrebe za kavom ili drugim stimulansima. Nećete imati potrebe za dodatnim šečernim dizalicama energija i raposloženja. Na posljetku, ako se bavite nekom vježbom, razgibavanjem, isto vam neće potrošiti svu preostalu energiju.

2. Sretni ste

Jedete, živite i sretni ste. Hrana je u direktnoj korelaciji sa srećom. Ako vam je tijelo zadovoljno i nahranjeno pravilnom hranom koja mu treba i kada mu treba onda je jedina reakcija na to dobar osjećaj i sreća. Pravilnom prehranom izbjegavate situacije koje mogu dovesti do mentalnih nestabilnosti, problema s krvnom slikom ili gubitkom koncentracije.

3. Probava vam je u odličnom stanju

Zdravo tijelo se prazni redovito i pravilno. Ukoliko vodite brigu o tome da hranu uzimate pravilno, odnosno da vam je izbor namirnica ispravan (uzimate probiotike, pravilno i redovito perete hranu, redovito se gibate) onda ćete se osjećati pomalo fantastično nakon svakog jutarnjeg i popodnevnog pražnjenja crijeva.

4. Negativne reakcije na hranu su vam vrlo rijetke

Alergije na hranu su danas sve češća pojava. Toliko su raširene da i restorani imaju kreirane menije za ljude s posebnim potrebama u prehrani, primjerice hrana bez glutena ili hrana bez mliječnih proizvoda. Kad ste jednom u fazi da poznajete svoje tijelo i njegove prehrambene navike, reakcije na hranu su jednostavno stvar prošlosti.

5. Zadovoljni ste svojim tijelom

Zadovoljna osoba vrlo rijetko govori o svom tijelu, o njegovom fizičkom izgledu. Umjesto toga više je usmjerena prema onoj istinskoj sreći jer tijelo je zdravo i sretni smo. Stoga umjesto bildanja pločica na trbušnim mišićima ili izgleda “modela” bolje je usmjeriti se unutarnjem zadovoljstvu. Snažne i pouzdane osobe su in.

Vaše prehrambene navike ili dijeta su loši:

1. Cijelo vrijeme ste umorni

Ukolik se budite umorni, a sastanak u 16 sati je kao pohod na Mt Everest vrijeme je da ozbiljno razmislite o svojim prehrambenim navikama odnosno eventualnoj dijeti na kojoj se nalazite. Spavate li barem 7 sati tijekom noći? Jedete li zdrave i hranjive obroke? Izgleda da ne i velika je vjerojatnost da vam tijelu nedostaju proteini, vitamin D ili vitamin B12. Nerijetki slučajevi su kad su se bivši vegani ili vegetarijanci preporodili i zaživjeli punim životom uvodeći ekološki proizveden životinjski proizvod u prehranu.

2. Imate problema sa stolicom

Koliko god ovo izgledalo smiješno i nerijetko je stolica tema raznih pošalica, za ljude koji doista imaju problema sa stolicom to svakako nije smiješno. Patite li od nekog od problema sa stolicom prvo što morate je vidjeti ono što jedete te kolikom ste stresu izloženi u životu, a koji može direktno utjecati na stolicu. Vrlo je velika vjerojatnost da nemate dovoljno raznih masti ili vlakana u glavnim obrocima. Imate li uopće redovite glavne obroke – doručak, ručak i večeru?

3. Često ste bolesni

Simptomi neke bolesti su način na koji se tijelo rješava raznih toksina. Sasvim je normalno jednom ili dva puta godišnje biti bolestan ponajviše u hladnijim mjesecima. No, kad se često borite sa zaštopanim nosom, glavoboljama, umorom ili upalom grla vrlo je vjerojatno da vam je zbog prehrane pao imunološki sustav. Mogući krivci za to su loše pripremljena hrana, šećer, alkohol te ostale teško probavljive tvari. Povećajte unos vode te eliminirajte navedene krivce kako bi se tijelo odmorilo.

4. Imate intenzivnu želju za nečim

Intenzivne želje za nečim su način na koji vam tijelo govori da mu to nešto nedostaje. Slušajte tijelo što vam govori. Ukoliko stalno imate težnju za slanom hranom onda vašem tijelu nedostaje minerala. Ako vam stalno treba nešto slatko, onda vam nedostaje proteina. Provjerite si prehrambene navike i ono što jedete i posložite si da vaša prehrana bude sveobuhvatna – i povrća i mesnih obroka. Ukoliko pak vam je prehrana ispravna i sve unosite pravilno kako vam i tijelo govori, a još uvijek imate težnju za nečin, pokušajte s jogom, meditacijom, jednostavnim zagrljajima ili bilo kojom metodom kojom ćete pronaći svoj unutarnji mir i sreću.

Tijelo nikad ne laže i moramo ga slušati, prilagođavati, pratiti sve dok se ne osjećamo sretno i zadovoljno. Stvar je vrlo jednostavna. Sve ostalo, obitelj, posao, prijatelji, će se posložiti vrlo brzo nakon toga.

Ukoliko ste spremni popraviti svoje prehrambene navike, svakako preporučamo čitanje besplatne e-knjige “Riješite se etiketiranja: 4 koraka za kreiranje savršenih prehrambenih navika”, autorice Amande Hayes Morgan, koja je i bila inspiracija za ovaj članak.

Izvor: Svijet zdravlja, Foto: Kzenon/Shutterstock