Kako ojačati kosti

jake kosti

Kosti su živa tvar, koja tijekom se tijekom godina obnavlja, raste i zacjeljuje. Starenjem kosti gube čvrstoću, zbog čega dolazi do osteoporoze. U nastavku vam donosimo kako možete ojačati svoje kosti.

Jedite deset suhih šljiva dnevno, kako bi povećali gustoću minerala u laktnoj kosti. Suhe šljive sadrže sastojke koji usporavaju slabljenje kosti.

Ne sadržavaju samo mliječni proizvodi kalcij koji je potreban za jačanje kostiju. Kalcij možete pronaći i u namirnicama kao što su smokve, brokula, kupus, kelj i bademi.

Ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kosti ima magnezij. Magnezij možete konzumirati kroz grahoricu, sjemenke, grašak, orašicu i neprerađene žitarice. Starije osobe trebaju posebno paziti da im hrana koju jedu bude bogata magnezijem, jer s godinama taj mineral nedostaje u organizmu.

Prijelom kosti možete spriječiti konzumacijom vitamina K. Vitamin K možete pronaći u brokuli, zelju, potočarkama, kelju, zelenim salatama i špinatu. Isto tako odličan izvor vitamina K možete pronaći u fermentiranoj soji.

Unošenje alkohola, soli, gaziranih pića i kofeina u organizam, uzrokuje gubitak kalcija, te smanjuje njegovu sposobnost apsorpcije. Bilo bi dobro kada bi ograničili unos tih napitaka i namirnica u organizam. Isto tako pretjerana konzumacija tjestenine ima jednak učinak, pa bi bilo dobro kada bi tjesteninu zamijenili krumpirom.

Hodajte što više, čak pola satnim hodanjem samo 4 dana u tjednu, možete zadržati gustoću kosti.

U apsorpciji kalcija pomaže vitamin D koji je ključan za obnavljanje i rast kostiju. Vitamin D unesite u organizam putem vitaminskih preparata i izlažući se suncu.

Omega 3 masne kiseline usporavaju proces slabljenja strukture kostiju. Esencijalne masne kiseline smanjuju gubitak kalcija putem urina, potiču rast kosti, pojačavaju iskoristivost kalcija u organizmu i jačaju kosti.

Vježbajte vježbe pod opterećenjem koje će ojačati vaše kosti. Redovitim vježbanjem potaknut ćete apsorpciju kalcija, što je ključno za osobe u starijoj dobi. Najbolje da se posavjetujete sa liječnikom koje vježbe vama najbolje odgovaraju.

Autor: A.Z., Foto: mashe/Shutterstock