Tjestenina za mršavljenje

tjestenina-s-gljivama

Uvjereni ste da je tjestenina najgori neprijatelj vaše linije i da nije pogodna za mršavljenje? Varate se, tjestenina može biti odličan saveznik u mršavljenju, ali samo ako se držite određenih pravila. Uz dijetu s tjesteninom možete bez većih napora skinuti čak do pet kilograma u mjesec dana.

Kod dijete s tjesteninom nisu bitne kalorije, već pravilno kombiniranje namirnica. Osim toga, ne zaboravite na vodu. Svakoga dana preporučuje se popiti oko 1,5 litru vode.

No, morate se držati određenih pravila da bi mršavljenje bilo uspješno. U cijelom danu dozvoljena je samo jedna žlica maslinovog ulja koja se koristi kao začin i za kuhanje, a dva puta tjedno možete koristiti neka druga ulja kao što su sezamovo ili suncokretovo ulje. Spomenuta ulja bogata su omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje su potrebne za zdravlje tijela (hormonalnu ravnotežu, zdravlje srca i krvnih žila).

Ako iz prehrane izbacite hranu koju najviše volite, htjet ćete je jesti još više. A kada završite s dijetom i skinete višak kilograma, vjerojatno ćete se nagraditi tjesteninom. I to s puno tjestenine. Sve to dovest će do jo-jo efekta. Stoga, i tjesteninu i sve ostale namirnice koje volite, jedite povremeno i u malim količinama. Najbolje bi bilo kada biste unaprijed odredili dane kada konzumirate takve namirnice kako biste mogli poraditi na smanjivanju ostalih. Isto tako, mogli bi vas oduševiti špageti od tikvica koji uz umak od rajčice i malo bosiljka imaju okus gotovo kao i tjestenina.

Za vrijeme dijete ili zdravog mršavljenja koncentrirajte se na nove okuse. Naravno da nećete jesti umake od vrhnja, majoneze i drugih kaloričnijih dodataka, ali zašto ne biste isprobali umak od cherry rajčica na maslinovom ulju i češnjaku, a sve na kraju začinili s malo bosiljka ili origana. Samo nekoliko namirnica, bit će dovoljno za rapsodiju okusa u vašim ustima i činit će neizostavni dio u vašim jelima s tjesteninom. Osim toga, možete isprobati pesto od raznih namirnica, a nikada mu ne zaboravite dodati i proteine koji će vas zasititi. Naš izbor su bademi i indijski oraščići.

Preporučuje se da 40 posto kalorija svakoga dana dolazi iz ugljikohidrata. No, važno je paziti i o kojim se ugljikohidratima radi. Birajte one neprerađene, od cjelovitog zrnja pa tako konzumirajte integralnu tjesteninu.

Jedite tjesteninu s puno povrća. Na malo maslinovog ulja ispržite luk, papriku, rajčicu, tikvicu ili gljive i dobiveni umak od povrća dodajte tjestenini. Preporučuje se koristiti i jako zrelo povrće što je odlično ako imate povrća koje je već pomalo izgubilo na svježini u hladnjaku. Da ga ne bacate, iskoristite ga za hranjivi i niskokalorični obrok.

Uvijek pazite na porcije. Jedite tjesteninu kao da je prilog, a ne glavno jelo. Dobar primjer je salata od tjestenine u koju možete dodati nemasne bjelančevine (piletina, kozice, orašasti plodovi, seitan…), svježe povrće i parmezan. U takvu salatu dodajte samo šaku tjestenine. Zadovoljit će vaše potrebe za ugljikohidratima, a nećete se prejesti i konzumirati tjesteninu s teškim umacima.

Dijeta s tjesteninom

Ponedjeljak

Doručak: kava ili čaj te sezonsko voće

Međuobrok: sok od agruma

Ručak: piletina na gril tavi začinjena začinskim biljem po želji te kuhano povrće (blitva, špinat, kelj, mahune)

Međuobrok: sok od agruma

Večera: tjestenina sa zapečenim povrćem (paprika, tikvica, patlidžani) i rikola

Utorak

Doručak: tost s marmeladom bez šećera i čaj od koprive

Međuobrok: svježe cijeđeni sok bez dodatnog šećera

Ručak: pečena ili kuhana riba i povrće na pari

Međuobrok: svježe cijeđeni sok bez dodatnog šećera

Večera: integralna riža s kuhanim povrćem

Srijeda

Doručak: kava ili čaj te svježe sezonsko voće

Međuobrok: svježe cijeđeni sok

Ručak: povrće kuhano na pari i svježi zrnati sir

Međuobrok: svježe cijeđeni sok

Večera: salata od tjestenine s kuhanim povrćem

Četvrtak

Doručak: kruh s marmeladom bez dodanog šećera i čaj od komorača

Međuobrok: sok od agruma

Ručak: nemasna junetina na gril tavi i kuhano povrće

Međuobrok: sok od agruma

Večera: zapečeno sezonsko povrće u pećnici

Petak

Doručak: kava ili čaj i svježe sezonsko voće

Međuobrok: sok od agruma

Ručak: riba po izboru pečena na gril tavi ili zapečena u pećnici u foliji te povrće kuhano na pari

Međuobrok: svježe cijeđeni sok

Večera: juha s mahunarkama po izboru i ječmom te zapečeno povrće

Subota

Doručak: tost s marmeladom i čaj od sljeza

Međuobrok: voćni sok

Ručak: pečena piletina ili puretina i kuhano povrće

Međuobrok: voćni sok

Večera: povrće zapečeno ili kuhano na pari

Nedjelja

Doručak: kava ili čaj i svježe voće

Međuobrok: sok od agruma

Ručak: zapečeno povrće s dva tvrdo kuhana jaja

Međuobrok: sok od agruma

Večera: pizza s povrćem (bez sira)

Jelima s tjesteninom možete dodavati začinsko bilje po želji, a preporučuje se da ne koristite šećer i zamijenite ga voćnim šećerom. Osim toga kod začinjavanja, umjesto vinskog octa, koristite jabučni ocat.

Biljni čajevi također će pomoći u skidanju kilograma. Birajte čajeve koji pospješuju izlučivanje tekućine kao što su čaj od koprive, komorača i sljeza te ih pije nezaslađene.

Autor: M.L., Foto: Pexels/Pixabay