Čajevi za čišćenje organizma

caj-u-salici

Čišćenje organizma, popularno zvano detoksikacija, sve je više prepoznato kao važan dio brige o zdravlju. Ne samo da liječi mnoge bolesti nego, mnogo važnije, ono ih i sprječava. Pod detoksikacijom smatra se čišćenje organizma od toksina. Tijelo se na prirodan način potiče da toksine iz sebe pojačano izbacuje. Na ovaj način posebno se štiti jetra, bubrezi i debelo crijevo, ionako zaduženi za ovu funkciju.

Najčešći način poticanja čišćenja organizma od toksina je čajevima ili prirodnim sokovima. Naravno, postoje i mnogi drugi preparati koji u tome pomažu, ali ovo su najprirodniji i najjeftiniji. Njihova funkcija je potaknuti metabolizam na brže izbacivanje toksina kroz kožu i znojenje, urin ili stolicu. Ovi preparati, čajevi i sokovi sadržavaju veliki broj antioksidansa koji djeluju na metabolizam, pri čemu čajevi i sokovi imaju prednost jer s njima u tijelo povećavamo i unos tekućine, odnosno vode, prijeko potrebne za održavanje tijela vitalnim i hidratiziranim.

Bez obilnog unosa tekućine u organizam pri detoksikaciji, on bi dehidrirao, jer čišćenje se i vrši upravo putem izbacivanja (viška) tekućine. Upravo su zato čajevi najbolji izbor za ovu namjenu.

Detoksikacija ogranizma

Detoksikacija organizma vrši se djelovanjem na njegov metabolizam. Upravo je to uloga čajeva za čišćenje organizma. Njihovo djelovanje je na biljnoj bazi, stoga posve sigurno, bez straha od unosa bilo kakvih kemikalija ili štetnih tvari. Vrlo je važno da ovi čajevi ne sadrže kofein, već isključivo antioksidanse koji pomažu u borbi s toksinima.

Ubrzavanjem metabolizma, ovi čajevi utjecat će na brže izbacivanje masti iz organizma. Budući da se upravi na njih vežu razni toksini, izbacivanjem masti izbacit ćemo i sve otrovne tvari iz tijela. Otopljene masti nakon njihova razbijanja završavaju u krvotoku i ono što čajevi, odnosno tekućina iz njih čini, je da pomaže izbaciti ih putem znoja, urina ili stolice. Masti razbijamo ne samo ubrzavanjem metabolizma putem čajeva, nego i vježbanjem, dijetom i slično.

Čajevi za detoksikaciju trebaju se piti bez zaslađivača, pogotovo bez bijelog šećera. Ako ga baš ne možete piti samog, dodajte malo limuna ili, u krajnjoj nuždi, žličicu meda. Osim samog čaja, čišćenje će potaknuti i limun, koji sužavanjem crijeva potiče stolicu.

Ova vrsta čajeva posebno se preporučuje ljudima koji kronično pate od simptoma organizma zasićenog toksinima. Loše, otrovne tvari u organizam unosimo pušenjem, pretjeranom konzumacijom alkohola, gaziranih i slatkih pića, slatkom i masnom hranom, procesuiranom hranom i općenito lošim načinom života – nekretanjem, boravkom u zagušljivim prostorima, udišući smog i slično.

Simptomi koji se javljaju su glavobolje, pretjerani umor, probavne tegobe, često obolijevanje od prehlada i gripa, česte infekcije koje se teže liječe, nervoza i depresija, razne alergije. Ako često patite od nekih ili skupine ovih simptoma, vrijeme je da posegne za nekim od ljekovitih čajeva.

Čajevi za čišćenje organizma

Uloga čajeva za čišćenje organizma je očistiti jetru, crijeva i bubrege, ubrzati metabolizam i pospješiti probavu. Zbog toga ćete nakon konzumacije većine njih vrlo brzo početi osjećati glad. Neki od njih nemaju samo funkciju detoksikacije, nego i neke dodatne, pa se preporučuje koristiti ih i kod određenih zdravstvenih tegoba. Čajeve je najbolje uzimati iz prirodnih izvora – najbolje vlastitim branjem, kupovanjem kod provjerenih izvora ili u biljnim ljekarnama. Pripremaju se prema uputama. Budite svjesni da se ne pripravljaju svi čajevi s kipućom vodom, jer neki tako izgube svoja ljekovita svojstva.

Najpoznatiji i najkorišteniji čaj za detoksikaciju je zeleni čaj. Dobiva se od biljke čajevca, koja ima jaka antifungicidna i antibakterijska svojstva. Ovaj čaj prepun je antioksidansa, čak i onih koje ne možemo pronaći u voću i povrću koje svakodnevno konzumiramo. Zato se smatra i jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Njegove blaže varijante su žuti i bijeli čaj, također vrlo zdravi i odlični za metabolizam.

Čaj od đumbira ne samo da će povoljno djelovati na metabolizam, nego će i potaknuti probavu. Pogotovo se preporučuje ljudima koji imaju problema s mučninama i sličnim probavnim tegobama. Čaj ima nešto jači okus, ali je pun antioksidansa potrebnih za detoksikaciju.

Čaj od šipka, kojeg smo navikli piti za sprječavanje proljeva, jak je detoks čaj zbog velike količine antioksidansa i vitamina C. Jača imunitet i posebno se preporučuje kada ste prehlađeni ili bolujete od kakve upale. U slučaju proljeva, preporučuje se i čaj od dunjinog lista.

Kod probavnih tegoba pomaže čaj končara s bijelim sljezom. Napetost u trbuhu smiruje čaj od stolisnika, koprive i ružmarina. Za smirenje probavnih tegoba, ali i općenito cijelog organizma pomaže čaj od kamilice, paprene metvice ili komorača.

Ako vam treba čaj za čišćenje organizma koji će vas i smiriti, popijte šalicu čaja od lipe, klinčića ili valerijane. Oni posebno djeluju na nervozu u trbuhu uzrokovanu stresom. Prije spavanja se za smirenje preporučuje čaj od sjemenki celera.

Ako imate problema s jetrom, preporučuje se čaj od sikavice, koji je čisti i štiti. Jednaki učinak ima čičak, odnosno čičkov korijen, koji ne samo da čisti jetru, nego i krv, jer pomaže u izbacivanju toksina. A za čišćenje bubrega, popijte čaj od maslačka, koji ima diuretska svojstva, ali i odlično djeluje na probleme s kožom. Preporučuje se ako ste skloni kožnim alergijama, pogotovo uzrokovanih padom imuniteta zbog zasićenosti organizma toksinima.

Svi ovi čajevi, uz posebna ljekovita svojstva, utječu i na detoksikaciju. Uvedite ih u svakodnevnu rutinu i konzumirajte kroz dan kako bi vam se tijelo postepeno očistilo od otrova. Djelovanje ćete vrlo brzo osjetiti, a očitovat će se na vašem cjelokupnom zdravlju, boljoj energiji i ljepšem izgledu.

Autor: V.B., Foto: Africa Studio/Shutterstock