Tibicos – vodeni kefir

kefir-s-vocem

Vodeni kefir odlična je namirnica za ljude koji ne podnose laktozu, a svejedno žele iskoristiti benefite probiotičkog djelovanja jogurta, odnosno bakterija kefira. Ova vrsta kefira nastaje djelovanjem Tibicosa, što je naziv za simbiotičko djelovanje bakterija i kvasca koji se zajedno nalaze u biofilmu polisaharida koje stvara bakterija. Napitak se radi od granula kefira, inače prozirnih struktura koje se pravilnim čuvanjem množe i uvijek nanovo mogu stvoriti ovaj napitak.

Na žalost, prirodnim putem se ove granule ne mogu napraviti već se kupuju ili nabavljaju od povjerljivih izvora, pa dalje uzgajaju u kućnim uvjetima. Vodeni kefir postao je vrlo popularan zbog svojih zdravih svojstava, ali i zato što se ne stvara u mliječnom mediju, stoga je idealan za ljude koje ne toleriraju laktozu, ali i za vegane.

Ljekovita svojstva vodenog kefira

Vodeni kefir nešto je manje ljekovit od pravog, ali svejedno je vrlo nutritivan i pun zdravih svojstava. Ako ne konzumirate mliječne proizvode, bit će i više nego dobar nadomjestak. Vodeni kefir prije svega ima antibiotička, protugljivična i protuupalna djelovanja, zbog čega štiti organizam od raznih infekcija, gljivičnih i bakterijskih oboljenja. Općenito jača imunitet i podiže energiju.

Odličan je za dijabetičare i one koji imaju visoki rizik oboljenja od ove bolesti. Smanjuje rizik oboljenja i od raka te od srčanih bolesti. Jača srce i njegovu funkciju. Preporučuje se i astmatičarima, jer pomaže u liječenju ove bolesti. I naravno, odlično djeluje na probavu, pa smanjuje rizik od oboljenja debelog i tankog crijeva.

Vodeni kefir odličan je za detoksikaciju organizma, što povoljno utječe i na kožu te na kompletno fizičko zdravlje i ljepotu.

Priprema vodenog kefira

Za pripremu vodenog kefira potrebni su vam tibicos kristali, znani i kao kefirna zrnca, filtrirana ili kokosova voda i smeđi šećer. Umjesto smeđeg šećera može se upotrebljavati i bilo koji drugi, ali se ne preporučuje upotreba nekih drugih, zamjenskih zaslađivača, kao što su med, stevija i slično.

Vodeni kefir pripremajte u staklenoj posudi, jer bi bilo koja druga, pogotovo plastična, mogla otpustiti neke kemijske spojeve i tako oštetiti bakterije. Sve navedene sastojke treba izmiješati i pustiti da odstoje. Miješa se ista količina šećera i granula kefira (na žlice).

Za pripremu kefira trebat će vam od 24 do 48 sati, ali ne više od toga. Temperatura također mora biti optimalna, najbolje sobna. Voda u kojoj su granule s vremenom će posvijetliti i postati mutnija. Okus će od slatkog postajati kiseliji. Ovisno o tome koliko jak okus želite, toliko dugo ostavite da se kefir fermentira.

Kada je proces gotovo, procijedite granule kroz gazu ili sito. Operite ih i sačuvajte za sljedeću uporabu. Mogu se zamrznuti ili čuvati u hladnjaku oko 5 dana, umočeni u malo vode i šećera.

Preostala voda je vodeni kefir koji možete piti takav ili izmiješan s vodom, smoothiejem ili bilo čime drugim.

Autor: V.B., Foto: RitaE/Pixabay