Ugljikohidrati u prehrani

riža i povrće

Ugljikohidrati su kemijski spojevi koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika, a u njih spada sva hrana koja sadrži šećer i škrob. Ako ste se pitali u kojoj se hrani nalaze ugljikohidrati, to su: kruh, tijesto, žitarice, krumpir, šećer i razni slatkiši.

Konzumiranjem ugljikohidrata tijelu osiguravamo dovoljne količine energije što je i jedan od ciljeve pravilne prehrane. No, ovdje dolazimo do glavnog problema. Većina proizvoda koje danas kupujemo prepuna je šećera jer slatka hrana je ono što ljude najviše privlači. To znaju i proizvođači pa u žitarice koje bi trebale biti zdravi obrok na početku dana, dodaju velike količine šećera. Na kraju su te žitarice toliko prerađene i zašećerene da ništa u njima nije niti najmanje zdravo. Stoga prije kupovine pogledajte deklaraciju pa ako se u žitaricama nalaze velike količine šećera, zaobiđite ih. U trgovinama zdrave hrane možete pronaći nezašećerene žitarice koje su odličan izbor. Nabavite razne vrste (a ima i već miješanih) pa ih sve pomiješajte i dodajte im lanene sjemenke, grožđice ili datulje te ih jedite uz jogurte, kefir ili uz biljna mlijeka.

Ljudi su od davnina u tijelo unosili jednostavne ugljikohidrate u obliku voća i povrća. No, s godinama se to promijenilo, a jednostavni šećeri se nalaze u gotovo svim gotovim jelima. Pogledajte deklaracije na jelima. Jeste li očekivali da konzerva graha ima šećer? Ili umak za salatu za koji ste mislili da je jako zdrav? Pripazite, većina ih sadrži velike količine šećera. A takvi šećeri vrtoglavo dižu razinu šećera u krvi na što tijelo nije naviklo jer jednostavni šećeri nisu njegova prirodna hrana.

Konzumirate li velike količine rafiniranog bijelog šećera riskirate šećernu bolest odnosno dijabetes. Dijabetes, višak kilograma i karijes, samo su neke od bolesti koje su uzrokovane velikim količinama šećera.

Znate li da redovitom konzumacijom šećera možete svoje tijelo dovesti do stanja ovisnosti o slatkom? Unosom šećera dolazi do naglog porasta šećera u krvi što izaziva euforiju. No, nakon nekog kratkog vremena dolazi do pada što će uzrokovati umor, loše raspoloženje i razdražljivost. Tada se ponovo javlja želja za dodatnim unosom šećera i tako se vrtimo u krug.

Unosom šećera u tijelo dolazi i do nakupljanja viška kilograma. Kako točno izgleda taj proces? Šećer ulazi u krv i kola dalje jer se koristi za energiju. Kada dobivamo previše šećera, tijelo ga ne koristi više za energiju već ga pohranjuje u jetri. Ali i jetra ima određeni kapacitete nakon koje pretvara šećer u mast i vraća ga ponovo u krv. Tako se taj šećer skladišti u obliku sala. No, kao i sve do sad, i salo ima kapacitet koji može premašiti, a nakon toga masti se počinju primati za unutarnje organe što je jako pogubno za srce.

Važno je znati razliku između rafinirane i nerafinirane hrane. Rafinirana ili obrađena hrana sastoji se od jednostavnih ugljikohidrata i ona brzo diže razinu šećera u krvi. U tom svom procesu obrade, ona i gubi hranjive tvari, vlakna i vitamine koji su tijelu potrebni. S druge strane, nerafinirana hrana kao što su integralna tjestenina, integralni kruh te nerafinirani smeđi šećer nisu obrađeni pa su zadržali sve potrebne hranjive tvari. Pripazite pri kupovini smeđeg šećera jer postoji i smeđi rafinirani šećer koji je puno štetniji od bijelog šećera.

Koje ugljikohidrate treba jesti

Ugljikohidrate ne treba izbjegavati, ali preporučujemo složene ugljikohidrate u kojima možete pronaći mnoštvo vitamina, minerala i vlakna, a to su:

 • integralna tjestenina
 • integralna riža
 • neobrađene žitarice bez dodanog šećera
 • integralni kruh
 • lanene sjemenke
 • grah
 • mahune
 • leća
 • krumpir
 • svježe voće
 • svježe povrće

Pripazite na unos ugljikohidrata i birajte uvijek one složene. Složeni ugljikohidrati dat će vam energiju, vlakna, vitamine i minerale. Smanjite ili u potpunosti izbacite jednostavne obrađene ugljikohidrate koji nemaju hranjivih vrijednosti. Za obroke birajte nerafiniranu hranu te smanjite unos bijelog šećera. Najbolje bi bilo da ga u potpunosti izbacite iz prehrane. Kada kupujete namirnice pripazite na sastav na deklaraciji. Šećer je sve što završava na -oza, a to su glukoza, laktoza, fruktoza, saharoza i drugi.

Autor: M.L., Foto: Charlotte Lake/Shutterstock