Voćni savjeti

pečene jabuke

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta vezanih uz pripremu voća ponajviše jabuka. Saznajte kako napraviti voćni žele, kako možete najlakše pripremiti staklenke za pohranu voća i na koji način voće ili povrće neće spljesniviti.

Voćni žele brže će se stisnuti ako mu za vrijeme kuhanja dodamo malo soka od limuna.

Žele ćemo lakše istresti ako oblik (modl) pokrijemo mokrom vrućom krpom i držimo ga kratko vrijeme nad vodenom parom.

Celofanski papir ba staklenkama za ukuhavanje voća i povrća lako će se primiti, a kasnije odlijepiti, ako ga prije umočimo u alkohol ili rakiju.

Staklenke za ukuhavanje neće puknuti dok u njih ulijevamo vruću tekućinu ako ih vruće isperemo ili zagrijemo u pećnici a za vrijeme ulijevanja podmetnemo pod njih vlažnu krpu.

Voće i povrće neće spljesniviti ako staklenke prije punjenja operemo u salicilnoj kiselini ili alkoholu, i još mokre iskrenemo na čistu krpu da se ocijede , ili ih bez brisanja osušimo u vrućoj pećnici.

Jabuke se neće smežurati ako se prije pečenja premažu maslacem ili nekom drugom masnoćom.

Ako jabuke u piti neće omekšati premda je kolač već pečen, treba ih poškropiti s malo ruma, na njih staviti par komadića maslaca, pokriti alu-folijom i prepeći još kojih 5 min. Tada će jabuke sasvim omekšati.

Pečene jabuke: svaku jabuku posebno zamotati u alu-foliju . Staviti u pećnicu ili roštilj i jabuke će biti meke za kojih desetak minuta a zadržat će izvrstan ukus.

Uvenule jabuke lakše se gule ako ih najprije časak uronim o u ključalu vodu.

Jabuke nakon ljuštenja neće požutiti ako ih odmah stavimo u hladnu vodu kojoj smo dodali par kapi limuna ili octa.

Jabuke za zimu treba spremati na police drškom prema gore, ili ih položiti na suhu piljevinu. Odaberite samo svježe ubrane, zdrave i kiselkaste jabuke.

Foto: travellight/Shutterstock