Najefikasnije dijete za mršavljenje

kuhana jaja

Naporna i redovita tjelovježba nekim ženama nije dovoljna da skinu višak kilograma koje su nakupile tijekom zimskih mjeseci. Zbog tog se razloga sve više odlučuju za dijete mršavljenja gdje će na što lakši način izgubiti željene kilograme. Danas postoji mnogo raznih dijeta, a ovo su neke od najefikasnijih i najpoznatijih.

UN dijeta jedna je od rijetkih koje obuhvaćaju konzumiranje svih vrsta hrane. Traje 90 dana, odnosno točno tri mjeseca. Tijekom trajanja dijete moguće je izgubiti i više od 20, 30 kilograma.

Dakako, to uključuje strogo pridržavanje zadanog jelovnika. Glavni značaj ove dijete je u ravnomjernoj podjeli unosa proteina, bjelančevina i ugljikohidrata iz hrane po danima. Za svaki dan predviđen je unos drugih nutritivnih vrijednosti.

Dijeta se sastoji od četiri dana. Proteinski dan obuhvaća namirnice bogate proteinima kao što su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Drugi dan uključuje škrobne namirnice, rižu, proso, ječam i ostale žitarice. Najbolje je birati cjelovite žitarice jer su najzdravije i nemaju umjetnih dodataka.

Treći dan najdraži je većini ljudi. Naime, tog je dana dozvoljeno konzumirati ugljikohidrate. U njih se ubrajaju tjestenina, brza hrana, kolači i ostale slastice. Četvrti je dan predviđen za voće i povrće. Povrće je dozvoljeno jesti svaki dan, osim za doručak koji je sva četiri dana jednak i obuhvaća voće. Loša strana ove dijete je čest jo-jo efekt.

Dukan dijeta smatra se učinkovitom i isplativom. Mnogim je ljudima pomogla skinuti velik broj suvišnih kilograma, od 10 do 30. Njen jelovnik dijeli se na četiri faze. Faza napada uključuje konzumiranje isključivo proteinskih namirnica kao što su meso, jaja i mliječni proizvodi.

Nema točno određeno vrijeme trajanja, može trajati tri ili deset dana. Nije toliko važno već ovisi o vašim potrebama. Sljedeća faza ključna je i uz unos proteina, preferira unos povrća. Traje sve dok ne postignete željenu kilažu.

Treća faza naziva se faza stabilizacije. Ona uz proteine i povrće uključuje voće, barem jednom dnevno. Završna faza dijete nema trajanje i označava daljnju životnu prehranu.

U njoj se održavaju postignuti kilogrami i jedino što obavezno trebate jest konzumirati jednom tjedno isključivo namirnice bogate bjelančevinama. Dukan dijeta jedna je od rijetkih dijeta bez jo-jo efekta, što znači da se kilogrami nakon skidanja više ne vraćaju.

Atkinsova dijeta sve je popularnija zbog brzog gubitka suvišnih kilograma. Njen program obuhvaća tri faze. U prvoj je fazi zabranjeno jesti voće, mliječne prizvode, kruh, žitarice i ostale namirnice bogate škrobom.

Zabranjen je i alkohol. Prva faza traje dva tjedna. Druga faza dijete obuhvaća konzumiranje ugljikohidrata kako bi se vidjelo kolika je količina masti tijelu potrebna. Proteini su dozvoljeni u neograničenim količinama.

Završna faza služi za održavanje tjelesne mase i u tijelo se smije unositi željeni unos ugljikohidrata. Uz ovu se dijetu preporučuje konzumiranje vitaminskih dodataka prehrani, jer sam jelovnik ne obuhvaća dovoljnu količinu potrebnu organizmu. To je ujedno jedna od lošijih strana ove dijete.

D.Š., Foto: Africa Studio/Shutterstock