Prirodni lijek za glavobolju

prirodni lijek za glavobolju

Znate li koliko su glava i organi unutar nje osjetljivi? Vjerojatno znate. Stres, utjecaj okoliša, loša prehrana i oslabljeni imunitet uzrokuju grlobolju, glavobolju, pečenje i suzenje očiju i tako dalje. Te tegobe mogu biti bezazlene, no ipak, ometaju nas u svakodnevnom životu.

Te tegobe ne moramo uvijek liječiti konvencionalnim lijekovima. Upaljeno zubno meso, začepljen nos, uhobolje možemo liječiti i ljekovitim biljem koje dobivamo iz prirode. S generacije na generaciju nam se prenose recepture za spremanje čaja, inhaliranje, obloge i kupke od ljekovitog bilja.

Naše bake su se morale dosta pomučiti da bi došle do ljekovitih sastojaka za svoje pripravke. Nama je danas lakše, sve možemo naći u ljekarni. Primjenjujemo li ljekovite recepte, ne moramo se bojati dodatnih tegoba jer i sama priprema je vrlo jednostavna.

Najčešća tegoba koja nas muči je glavobolja. Ona ne mora biti izazvana posebnim razlogom niti imati ozbiljan uzrok i posljedicu. Najčešći joj je uzrok premorenost i stres ili promjena vremena, a najčešće prođe za nekoliko sati.

Migrena je nešto jača glavobolja koja može biti popraćena pulsiranjem u glavi, mučninama pa čak i povraćanjem. Oni koji pate od migrene osjećaju jak pritisak u glavi koji može biti posljedica velike napetosti. Nerijetko se dogodi da je takva vrsta glavobolje posljedica lošeg držanja ili zbog premorenosti očiju – najčešće ako dugo gledate u računalo. No takvu glavobolju može uzrokovati i psihološka nestabilnost koju zovemo strah.

Ako ne želite uzimate tablete protiv bolova kada imate glavobolju, možete ju suzbiti i prirodnim metodama kao što su hladni oblozi i kupka, a i šetnja na svježem zraku će vam sigurno ublažiti tegobe.

Isto tako, djelotvorno sredstvo za suzbijanje glavobolje su eterična ulja. Utrljajte nekoliko kapi ulje paprene metvice ili matičnjaka na sljepoočnice, zatiljak ili čelo i osjetit ćete sigurno olakšanje.

Kad vas zaboli glava, stavite podlaktice u djelomičnu kupku. Potopite ruke u hladnu vodu i držite nekoliko minuta. Nakon toga osušite ruke i trebali biste osjetiti olakšanje.

Autor: S. G., Foto: Doglikehorse/Shutterstock