Vitamini u službi ljepote

organsko voće i povrće
Organsko voće i povrće, Foto: Baloncici/Shutterstock

Svjesne ste utjecaja vitamina i minerala na zdravlje, no njihova uloga je toliko veća no što mislite. Svaki od njih ima specifične funkcije koje obavlja u tijelu i nedostatak određenog vitamina vrlo brzo će se pokazati. Neki su nam potrebni u velikim količinama, neki u nešto manjim, no svi oni nam pomažu održavati tijelo i njegove funkcije u ravnoteži.

No neki vitamini više od drugih imaju funkciju očuvanja ljepote i održavanja naše kože, kose i noktiju u najboljem redu. Vitamine možete u tijelo unijeti na više načina. Možete ih dobiti putem prehrane, suplemenata ili ih nanijeti direktno na kožu u medicinskim ili kozmetičkim pripravcima. Naši šampioni u vitaminskoj abecedi za ljepotu su vitamini A, B, C, E i K.

Vitamin A proizvodi se i unutar našeg tijela. Što je više vitamina E u tijelu bit će i veća proizvodnja vitamina A. Vitamin E je snažan antioksidans koji možete pronaći u bademima, orasima i maslinovom ulju.

Mrkva, repa, kelj i peršin neke su od namirnica bogatih vitaminom A. On je visoko toksičan unutar suplemenata pa ga se ne preporuča uzimati na taj način. On čuva površinski sloj kože, vraća mu elastičnost i mekoću i čini ga mladolikim.

Ako vam je koža suha i peruta se, često puca i izgleda dehidrirano tada vam nedostaje vitamina iz skupine B. Imate li područja na kojima se nalaze poremećaji pigmenta, vrlo vidljive strije ili bore vitamin B pomoći će u saniranju ovih problema. On obnavlja kožu vračajući joj vlagu i ravnotežu. Možemo ga pronaći u jajima, mlijeku, mahunarkama i žitaricama.

Vitamin C jedan je od najjačih antioksidansa. Oživljava proizvodnju kolagena unutar kože i jednako tako eliminira toksine iz tijela, ostavljajući kožu nježnom i glatkom. Već znate da ga u velikim količinama možete naći u citrusnom voću, ali nalazi se i u grožđu i bobicama.

Posljednji iz arsenala, vitamin K, pojavljuje se u tri oblika i čak se korisiti pri liječenju kožnih oboljenja. Regulira prokrvljenost kože čime do svake stanice stiže više hranjivih tvari i kisika i ubrzava se obnova staničnih struktura.

Možemo ga naći u piletini, žumanjku, leći, soji, zelenom povrću. Svi ovi vitamini mogu se uzimati i kao suplementi izuzev vitamina A, ali mnogo je bolje unijeti ih prirodno pravilnom prehranom. Stoga kod sljedećeg obroka mislite na ljepotu i donesite zdravi odabir.

Autor: L.K. Foto: Baloncici/Shutterstock