Žučni kamenci u trudnoći

trudna-zena1

Problemi u trudnoći nisu rijetki, ali ukoliko se na vrijeme uoče i pravilno liječe ne bi trebali dovesti do nekih težih komplikacija. Trudnoća je divno stanje i period u ženinom životu kad se njeni hormoni nekontrolirano mijenjanju. Boljeg je raspoloženja, ali joj organizam slabi. Metabolizam također, zbog čega su česti problemi sa probavom, uglavnom zatvorom. Mučnine su karakteristične za trudnoću, ali samo prvih nekoliko tjedana.

Žučni kamenci pojavljuju se često zbog oslabljenog pražnjenja žučnog mjehura. Volumen i rad mjehura znatno se mijenja, a to zna utjecati na sastav žuči. Kao rezultat toga stvaraju se kamenci popraćeni jakim i neugodnim bolovima. Nalikuju pijesku, ali mogu izrasti do veličine manjeg jajeta. Oboljeli od žučnih kamenaca često moraju biti hospitalizirani.

20% posto ljudi barem jednom u životu oboli od žučnih kamenaca. Žene su im sklonije, a pogotovo za vrijeme trudnoće. Kamenci se nakupljaju zbog usporenog rada žuči, zbog čega je neuravnotežen odnos žučnih kiselina. One se stvaraju u jetri i važne su za pravilnu probavu i cjelokupno zdravlje. Pomažu u lučenju žuči iz jetre u mjehur. Kako je metabolizam u trudnoći znatno usporen, slabije je i izlučivanje štetnih tvari. Lučenje je sve slabije i kao posljedica se pojavljuju kamenci. Kod zdravih ljudi, kiseline su uravnotežene u kombinaciji sa kolesterolom, a rad mjehura je pravilan.

Žučne kamence osim trudnoće, mogu potaknuti dijete konzumiranjem hrane bogate proteinima, uglavnom mesom i njegovim masnoćama, uzimanje raznih teških lijekova koji loše reagiraju u kombinaciji s jetrom te povišeni šećer u krvi. Prepoznat ćete ih po bolovima u ispod desnog rebra, koji mogu biti isprekidani ili neprekidni u trajanju i do nekoliko sati. Bol je oštra, jaka i nalikuje laganom probadanju. Bolove popraćuje povišena temperatura, mučnina i bolovi u donjem dijelu leđa.

Kamenci nisu štetni za mamu, ni za dijete, ali ako se ne počnu liječiti na vrijeme, može doći do komplikacija poput infekcije.

D.Š. Foto: Zholobov Vadim/Shutterstock