Što ponijeti na more

japanke i naočale
Japanke i naočale, Foto: Sandra Cunningham/Shutterstock

Godišnji odmor samo što nije počeo, vi se već naveliko spremate za more, ali vas muči jedna stvar. Što sve ponijeti sa sobom? Važno je da imate raspored ili popis stvari koje ćete ponijeti. Tako nećete ništa zaboraviti, a i samo pakiranje će biti znatno lakše i brže. Najvažnije su osobne stvari i dokumenti kao što je osobna iskaznica, kreditna kartica, putovnica (ukoliko putujete izvan zemlje).

Zatim polica osiguranja i dokumenti potrebni za hotel i rezervaciju. Nemojte uzimati preveliku količinu novca da ne bi došlo do krađe. Umjesto novčanica, sa sobom imajte kartice.

Od higijenskih i kozmetičkih proizvoda važno je da uzmete svoju četkicu za zube, šampon i regenerator koji njeguje kosu od visokih temperatura i morske soli. Morska je sol štetna jer isušuje pa će vam kosa izgledati zapušteno i bez sjaja.

Nemojte zaboraviti kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom. One štite od štetnih UV zraka. Ljetna odjeća i obuća nešto su bez čega ne možete. O vašem putovanju i duljini boravka ovisi koliko ćete odjeće ponijeti. Za kraća razdoblja uzmite manje stvari, a ako odlazite na duže vrijeme uzmite malo više.

Bez obzira na to, ne biste smjeli pretjerivati u količini. Imajte na umu da je putovanje dugo i zamorno, a puno ga prtljage samo dodatno otežava. Nekoliko ljetnih majica i kratkih hlača bit će vam dovoljno.

Spakirajte dvije, tri ljetne haljine. Neka jedna od njih obavezno bude svečanija. Zasigurno ćete htjeti izaći na ples ili u otmjeni restoran, a ona je za to idealna i prikladna. Prije pakiranja odjeće, pogledajte vremensku prognozu za vrijeme koje ćete provesti na putovanju. To će vas spriječiti da uzmete previše odjeće i umanjiti vašu prtljagu.

Ljetno je vrijeme dosta promijenjivo pa biste za svaki slučaj trebali uzeti i nešto toplije odjeće. Duži, topliji pulover, par dugih hlača i zatvorene cipele trebale bi vam biti sasvim dovoljne. Ukoliko nešto ipak zaboravite, ne dozvolite da vam to pokvari putovanje i boravak na moru. Najvažnije je da se odlično provedete i zabavite. Sretan put!

D.Š. Foto: Sandra Cunningham/Shutterstock