Nanošenje tuša za oči

crni tuš

Tuš za oči dio je dekorative kozmetičkog svijeta već tisućljećima. Na srednjem istoku i u Mezopotamji bio je pozant vrlo rano, ali možda je ono na što vas najprije asocira ipak Egipat. 10.000 godina pr. Kr. tuš je bio nezamjenjiv dio kozmetike bogatih i moćnih i kraljevske dinastije.

On nije imao samo dekorativnu funkciju već i neke koje smo danas tijekom vremena malo zaboravili. Debela crta tušem štitila je osjetljive kapke od jakog Egipatskog sunca ali imala je i simboličku protektivnu moć. Onoga tko ju je nosio štitila je od uroka “zlog oka”. Upravo na umjetnosti i artefaktima pronađenim na arheološkim lokaltetima možemo rekonstruirati način na koji se tuš nanosio.

Lude dvadesete sa vrućim glazbenim ritmovima, novim lokalima, prohibicijom iza ugla, također su se zaljubile u ovaj kozmetički proizvod. Sve više žena je na ovaj način ukrašavalo svoje kapke dok su ispijale gin i slušale jazz. 60-e i 70-e bile su doba procvata raznih subkultura koje, poput punka i gotha čiji pripadnici su prigrlili iscrtavanje oka tušem.

Danas je on uglavnom  izgubio svoj subverzivni potencijal. Sada je postao samo jedan od najdražih kozmetičkih preprata u našim torbicama i kutijicama sa šminkom. Možemo ga pronaći u raznim bojama i sa različitim aplikatorima pa svaka može odabrati onaj koji joj je najpraktičniji.

Pogledajte video kako najbolje nanijeti tuš za oči.

Možete uzeti onaj sa kistićem koji ćete umakati u tekući tuš, u gelu ili pak možda najpraktičniji, onaj nalik olovci sa šiljatim mekim aplikatorom. Aplikatori koji se umaču u tekući tuš obično su nešto mekši i nalik su tankim kistićima sa relativno tvrdim vlaknima kako bi mogle povući preciznu crtu. Uvijek držite kistić malo polegnutim pod kutom za precizniju liniju bez prekida.

Pogledajte tanki kist za tuš.

Za svladavanje tehnike nanošenja tuša trebat će vam malo prakse, ali sve se može s dovoljno vježbe. Kada ste odabrale način nanošenja koji vam najbolje odgovara stanite pred dobro osvijetljeno ogledalo. Približite se i krenite povlačiti crtu od sredine kapka prema kraju jer se trenutno na aplikatoru nalazi najviše tuša pa krenete li od početka oka mogle biste dobiti ružnu debelu crtu.

Provjerite kako to izgleda kada upotrijebite tuš u tirkiznoj boji.

Vanjske rubove nemojte ostavljati ravnima, izvucite crtu malo izvan kraja oka i zavinite ju prema gore. Povučete li ravnu crtu mogle biste izgledati nepotrebno tužno. Nemojte direktno slijediti liniju oka čitavim putem već na dvije trećine kapka zanemarite njegovu prirodnu zakrivljenost i krenite tuš izvlačiti ravno.

Kako ovakva tamna i oštra crta zatvara oko nanesite malo bijele olovke ili sjenila na unutarnji kut kapka kako biste ga vizualno povećale. Možete i ne morate nategnuti kapak, ovisi kako vam je lakše. Možete čak i za početak osloniti lakat na ogledalo i umjesto ruke polako povlačiti glavu ako mislite da ćete tako imati bolju kontrolu pokreta.

Autor: L.K., Foto: Inga Ivanova/Shutterstock