Velška salata

obitelj za stolom

Velška salata može biti samostalan obrok s obzirom da se u njoj objedinjuje razno povrće i lisnata salata te se dodaje bilo koja vrsta ribe prema želji. Slaže se u slojevima stoga kada se servira možete biti sigurni kako će svi okusi ove salate biti na tanjuru.

Pripremite ju tako da pomiješate ocat, ulje i malo soli i time začinite sitni bijeli grah, koji ste skuhali, ohladili u vodi u kojoj se kuhao i procijedio, i korijen celera i krumpir izrezan na režnjeve, pa u zdjelu za salatu slažete slojeve ovih namirnica, pazeći da se izmjenjuju različite boje.

Tek na kraju dodajete salatu od matovilca, endivije, ili neku drugu vrstu zelene salate, kako ne bi omekšala i izgledala neugledno. Salatu ukrasno obložite jajima izrezanim na četiri dijela, vlašcem u octu i sl., te očišćenom i na komadiće izrezanom jeguljom, haringom, ili nekom drugom vrstom ribe.

Sardelama uklonite kralježnicu, oblikujete od njih ringlice, koje dodajete u usitnjeni žumanjak, bjelanjak od jajeta, ciklu, kapare itd. Sardine ili inčuni se izvade iz svoga ulja, te samo u sredini  izrežu. Osim toga, na njih možete poslagati sardine u ulju, hrpice kavijara i crvenu drhtalicu oblikovanu malim kalupima.

Foto: oliveromg/Shutterstock