Poslovne zabave

poslovna zabava

Proslave u poduzeću dobra su prigoda da bolje upoznate kolegice i kolege, pogotovo one koje baš ne znate jer su iz drugih odjela. No, na takvim proslavama obično se poslužuju obilne količine hrane i pića pa je potrebno malo pripaziti.

Piće je posebno riskantno, posebno alkohol. Istina, alkohol će se pobrinuti za veselu atmosferu, no može biti i uzrok neugodnih situacija.

Pokušaji udvaranja na proslavama u poduzeću nisu nikakva rijetkost, no ne zaboravite da ste među kolegama i da ćete sutra opet morati surađivati s njima! Isto tako, ukoliko dođe do neugodne situacije, budite sigurni da će se među kolegama to još godinama prepričavati, a sigurno ne želite postati maskota glavne uredske priče!

Ne govorite previše o sebi i svojoj intimnosti. Najbolje je ograničiti se na neobvezne informacije o putovanjima, vremenu, umjetnosti i kulturi. Uz to možete spomenuti i svoje bezazlene mane i vrline, kao na primjer da volite kinesku hranu, koje vrste sportova volite ili za koji nogometni klub navijate.

Isto tako, zabranjena su konkretna poslovna pitanja. Zabava je vrijeme da se odmaknete na koji sat od poslovne svakodnevice pa pitanja o konkretnom projektu nikako nisu dobrodošla. Za takve razgovore postoje svi ostali dani.

Ukoliko već znate da vam alkohol dodatno razvezuje jezik, onda ga izbjegavajte. Sjetite se da možda čak možete prokockati svoju karijeru. Možete uništiti izglede za napredovanje, ako napravite nešto pod utjecajem alkohola na što vaš nadređeni ne gleda blagonaklono.

Ukoliko ste možda vi organizator zabave, ne zaboravite pozivnice uputiti svima. Od voditelja odjela pa do domara, od prokuristice do spremačice. Bilo bi nepristojno pozvati samo ljude iz određenog odjela jer tako nastaju podjele unutar poduzeća. Najgore bi bilo moliti neke pozvane goste da nepozvanima ne spominju zabavu. Na kraju će ionako svi saznati, što će pogoršati radnu atmosferu i zajedništvo koje je bitno za dobro funkcioniranje poduzeća.

Postoji još jedna česta situacija, a to je kad nam nadređeni u lagano pripitom stanju ponudi oslovljavanje na “ti”. To nikako ne znači da ćemo sada automatski priječi na takvo oslovljavanje! Ukoliko nam šef nakon toga nastavi govoriti “ti”, onda neka tako i ostane. No, često se on uopće neće sjetiti da vam je takvo nešto ponudio te će prilikom sljedećeg oslovljavanja govoriti “vi”. Bilo bi pogrešno, pogotovo pred ljudima, podsjećati ga da nam je na zabavi ponudio da prijeđemo na “ti”.Time bismo ga osramotili te dali svima povod za ogovaranje.

Autor: Tajana, Foto: StockLite/Shutterstock