Kako ukiseliti feferone

kiseli feferoni

Feferoni su najčešće crvene ili zelene boje i diljem svijeta se koriste kao dodatak jelima. Sadrže čak sedam puta više vitamina C nego naranče, a bogati su i vitaminima A, B i E te mineralima poput bakra, kalija i mangana. Feferoni pomažu u čišćenju probavnog sustava, pospješuju sagorijevanje kalorija, a dobri su i za popravljanje raspoloženja jer potiču stvaranje endorfina, koji se naziva hormonom sreće.

Osim za začinjavanje jela ili izradu začina, feferone možete koristiti i kod pripremanja zimnice, a mi vam u nastavku donosimo recept i savjete o tome kako ukiseliti feferone.

Recept za kisele feferone

Sastojci

  • 500 g feferona
  • 500 ml vode
  • 500 ml alkoholnog octa
  • 1 čajna žlica šećera
  • 1 čajna žlica soli

Priprema

Feferone operite, odstranite im peteljke i izbockajte ih kako bi mogli upiti tekućinu. Vodu u koju ste dodali ocat, šećer i sol prokuhajte pa ubacite feferone i kuhajte ih oko dvije minute.

Dok se feferoni kuhaju, operite staklenke u koje ćete ih slagati pa ih okrenute naopako posložite na lim za pečenje i ostavite desetak minuta u pećnici koja je prethodno zagrijana na 150 stupnjeva.

Feferone složite u staklenke dok su još tople i prelijte ih tekućinom u kojoj su se kuhali. Zatvorene staklenke omotajte dekom kako bi se postupno hladile i kako bi se stvorio bolji vakuum. Ohlađene staklenke do upotrebe spremite na tamno i hladno mjesto. Konzumirati ih možete nakon 2-3 tjedna.

Ako planirate kiseliti ljute feferone, obavezno koristite rukavice, inače će se ljutina zadržavati na dlanovima i prstima, i izbjegavajte diranje rukama po licu ili očima.

Ljuti feferoni sadrže alkaloid kapsaicin koji djeluje protuupalno i antiseptički, poboljšava probavu hrane i sprječava razvoj loših bakterija u probavnom sustavu. Smatra se kako je konzumacija ljute hrane povezana s aktivacijom tjelesnih mehanizama za bol pa se provode istraživanja kojima se nastoji rasvijetliti ta veza. Kapsaicin također pomaže u zaštiti srca i krvnih žila.

Znanstvene studije su pokazale da kulture u kojima su ljute paprike ili feferoni dio svakodnevne prehrane imaju značajno niže stope moždanog i srčanog udara od kultura u kojima one nisu dovoljno zastupljene u prehrani.

Iako konzerviranjem gube dio nutrijenata, feferoni su i dalje dobar izvor vitamina i minerala. Kiseli feferoni idealan su prilog mnogim jelima. Odlično se slažu sa svim vrstama pečenog mesa i jela s roštilja, kao i s povrtno-mesnim kombinacijama.

Autor: A.V., Foto: marla66/Pixabay