Utjecaj hormona na ponašanje

hormoni

Ponekad vam se događaju takve promjene u tijelu, a ne znate ni sami objasniti što vam se događa. Čas se smijete, čas se ljutite, pa ste tužni, pa više ni sami ne znate kakvi ste. Kada vas partner pita zašto se čudno ponašate, da li vas hormoni “peru” – vjerojatno je u pravu. Ilustrativno, hormoni kao “glasnici” prenose tijelom poruke od jedne stanice do druge uz posebno djelovanje kemije pa nam tako utječu na raspoloženje, na apetit, na libido i još mnogo toga.

Sigurno ste i sami osjetili da ste se taman dobro najeli, ali opet razmišljate što biste novo mogli prigristi. Znanstvenici su otkrili da naše tijelo ima hormone gladi koji potiču naš mozak na razmišljanje o visokokaloričnoj hrani, neovisno o tome što smo jeli malo prije.

Po noći nam se razina kortizola smanjuje pa nam je lakše zaspati. Ovaj hormon raste u vrijeme PMS-a pa nam je teže spavati i san nam je nemiran.

Naše i dobro i loše raspoloženje je pod utjecajem hormona endorfina, ali isto tako raspoloženje nam je pod utjecajem promjene razine adrenalina, progesterona i estrogena. Ako neki od tih hormona nije u ravnoteži nego previše odskače, tada možemo osjetiti depresivno raspoloženje, a mnoge žene znaju da je to najčešći simptom PMS-a. Ovo stanje se može popraviti. Vježbanjem ćete otpustiti endorfine i enkefaline koji će vas oraspoložiti. Znanstveno je dokazano da vježbanje i dobra prehrana smanjuju simptome PMS-a.

Prema nedavnoj studiji, dokazano je da razina progesterona i estrogena utječu na seksualni nagon. Viša razina estrogena će povećati seksualnu želju dok će je veća razina progesterona smanjiti.

Hormoni također, utječu na izgled. Estrogen, tiroksin, progesteron, testosteron, ovisno o njihovoj količinu u našem organizmu, mogu nam popraviti ili pokvariti izgled. Ako je sklad hormona poremećen, možemo dobiti akne, gubiti kosu, imati masno lice, dlačice na licu. Ako dobijemo prištiće prije menstruacije znači da nam hormoni u organizmu nisu u ravnoteži.

Autor: S.G. Foto: @erics/Shutterstock