Dijastaza trbušnih mišića

trudnoca

Za vrijeme trudnoće, koje zovemo “drugo stanje” dolazi do raznih promjena u tijelu, maternica i plod rastu iz mjeseca u mjesec. Kako raste trbuh, opterećuju se mišići prednjeg trbušnog zida. Ravni trbušni mišići se rastežu pa može doći do razmaka između njih, a to stanje se zove dijastaza, odnosno dijastaza rectus abdominus. Na središnjoj liniji vezivnog tkiva koja se naziva linea alba dolazi do dijastaze jer ona spaja trbušne mišiće.

Dijastazu ne dobiju sve žene u trudnoći, a češće se događa kod žena koje nose blizance, nakon carskog reza ili kod žena koje su imale više trudnoća. Ovo je i estetski i zdravstveni problem. Nekim ženama mjesecima može biti izbočen trbuh kao lopta, te imaju dojam kao da su opet trudne. Dijastaza može izazivati bolove u lumbalnom dijelu leđa, zdjelici i trbuhu, može izazvati probleme s mokrenjem i dovesti do pupčane kile.

Provjerite sami stanje trbušnih mišića

Legnite na leđa i savijte noge. Glava i stopala neka budu ispruženi na podlozi. Na središnju liniju iznad pupka položite jagodice jedne ruke. Pritišćite taj dio i istovremeno odižite glavu od poda. Ako vam za te vježbe više od dva prsta stanu u udubljenje, ili ako osjetite izbočinu, znači da imate dijastazu. Normalna dijastaza će biti oko 2 cm, dok je patološka preko 2,5 centimetra.

Da bi se riješio problem dijastaze, treba jačati trbušnu muskulaturu ciljanim vježbama. Bitno je ojačati poprečni trbušni mišić, a štedjeti ravne mišiće, te aktivirati kose mišiće. U plan i program vježbanja treba uvesti i vježbe balansa i stabilizacije cijelog trupa i naravno, disanja.

Greška koje žene mogu raditi nakon trudnoće je da samostalno odrede koje će vježbe raditi pa onda previše vježbaju ravne mišiće što će dovesti do kontra efekta – povećanja dijastaze.

Steznik ili pojas nakon poroda je u redu nositi samo za vrijeme kretanja, ali ga ne bi trebalo nositi dok sjedite. Kada se trbušni mišići oporave, pojas ne bi trebalo više nositi. Najbolje i najbrže rezultate će dati kombinacija pojasa i pravilnih vježbi za trbušne mišiće.

Autor: S.G., Foto: Venus Angel/Shutterstock