Sok od naranče štetan je za zube

Sok od naranče, Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Rutinu u vašem životu čini i jutarnje ispijanje svježe iscijeđenog soka od naranče koji se smatrao jednim od najzdravijih prirodnih pića koje se može popiti. Kada niste stigli osobno ga iscijediti rado ste posegnuli za nekim kupovnim sokom punim vitamina i s visokim postotkom voća.

Sada bi tome mogao doći kraj jer su nedavna istraživanja pokazala da voćni sokovi, a osobito narančin koji ima velike količine kiseline u sebi, djeluju na zube iznimno štetno. Čak i uvijek sporna sredstava za izbjeljivanje zubi, koja u sebi često imaju šestpostotni hidrogen peroksid, znatno manje oštećuju caklinu od narančinog soka.

Zahvaljujući novoj vrsti vertikalnog skeniranja mikroskopom, znanstvenici s američkog Eastman instituta oralnog zdravlja uspjeli su detaljnije nego ikad prije pregledati veliku površinu zuba i došli do zapanjujućih rezultata. Kiselina narančinog soka toliko je jaka da nagriza zube i smanjuje tvrdoću cakline za čak 80%. Nagrižena i oslabljenja caklina može ubrzati trošenje zuba i znatno povećati rizik od pojave karijesa.

Za razliku od soka, znanstvenici u sredstvima za izbjeljivanje na bazi hidrogena nisu otkrili ništa zabrinjavajuće za zdravlje zuba. Pokažu li brojna druga najavljena istraživanja da je ta tvrdnja točna, to bi mogao biti potencijalno vrlo ozbiljan problem za ljude svakodnevno piju narančin sok. Paralelno s istraživanjima o štetnosti soka traju i ispitivanja o tome kako spriječiti eventualne posljedice po zube. Tako postoje naznake da više razine fluorida mogu pomoći u nastojanju da se smanji propadanje zuba.

Zabrinjavaju li vas ti podaci ili se jednostavno ne želite odreći svakodnevnog zdravog užitka, preporuča se da sok pijete na slamku kako bi se smanjio, možda i potpuno izbjegao kontakt sa zubima. Preporučljivo je i da se sok unosi u organizam  istodobno s hranom, što mnogima možda nije prihvatljivo zbog miješanja dijametralno suprotnih okusa. Bilo bi dobro da se sok popije što brže jer će posljedice biti veće što su zubi duže izloženi kiselini. Ljudi koji uživaju u pijuckanju duže od 20 minuta imaju veću mogućnost za zubnu eroziju nego što to imaju oni koji piće popiju u svega par minuta.

I kod ovog problema od iznimne je važnosti održavati kvalitetnu oralnu higijenu. Zube treba dva puta dnevno prati zubnom pastom s fluoridom, a barem jednom godišnje trebalo bi preventivno posjetiti stomatologa. Važno je napomenuti da zubnu caklinu ne oštećuju samo voćni sokovi,  velik dio “zasluga“ imaju i oni gazirani kao i različita energetska pića.

Autor: I.H., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock