Nerc krzno – u nekim je zemljama nošenje nepristojno

Krzno od nerca, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

S najavom oštrih zima, krzno od nerca počinje se pripremati za grijanje tijekom hladnih zimskih dana. Ako ste prijatelj životinja, član ili štovatelj neke udruge za zaštitu životinja, onda ovaj članak nije za vas jer ne možete shvatiti štovanje kulta nerc-bunde. U mnogim je zemljama nošenje bundi – nepristojno.

Tu spadaju Velika Britanija i SAD, a to je uglavnom rezultat agresivnih borbi aktivista za zaštitu životinja. No, one žene koje nose bunde, jako dobro znaju da upravo bunda od nerca vrlo visoko kotira! Cijena? Prava sitnica! Dizajnerska bunda od pravog nerca stoji oko 140.000 kn. Nekada je ovakva bunda bila rezervirana za starije, imućne ili plemićke dame, no i mlađe posljednjih godine sve više pune svoje ormare pokojim nercom.

No, ako imate malo sreće i od bake naslijedite bundu, uz pravilno ćete ju održavanje nositi još koja generacija nakona vas. Čari bunde nisu nepoznate. Uz to što žene vole uživati u blagom dodiru nježnih dlačica, bunde odaju i imovinski status. Krzno i bunde su naime, znak u društvenoj hijerarhiji i slobodno možemo reći kako se radi o najomiljenijem svevremenskom odjevnom predmetu, tajnoj želji mnogih žena i čestom gostu u ormarima imućnijih gospođa.

A da je krzno za mnoge žene ostalo u modi i da ga se neće odreći, dokazuju mnoge poznate glumice, pjevačice, starlete koje ga nerijetko ponosno pokazuju gdje god stignu. Krznarstvo definitivno ima svoju publiku koja prati novitete, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da posljednjih 10-ak godina mnogi svjetski dizajneri posežu za krznom kako bi istaknuli svu raskoš i čari svojih kreacija. Naravno da su zbog toga na vječitom udaru kritika ljubitelja životinja i inih udruga, te su valjda svjesni da će tako i biti dok ne počnu koristiti druge materijale.

Ako si možete priuštiti, razmislite hoćete li si nabaviti jedan ovakav odjevni predmet. Uz to što se sigurno nećete smrznuti na sibirskim minusima, imat ćete i vječiti odjevni predmet za ostaviti u naslijeđe kćeri, unuci, nećakinji…

Autor: I.H., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock