Pramenovi, vječni hit

Djevojka radi pramenove, Foto: P.Uzunova/Shutterstock

Opće je prihvaćeno mišljenje da odluka žene da promijeni život uključuje i promjenu frizure ili boje kose. Iako spremne na promjene nisu sve žene i spremne obojiti baš cijelu kosu, već se odlučuju na jednostavnije rješenje – stavljanje pramenova.

Pramenovi su, uz šišanje vrhova, jedan od najboljih načina na koji možete osvježiti izgled, vječni frizerski hit. Kosa izgleda prirodnije, a mogućnosti su zaista široke. Ako niste spremni na preveliku promjenu, već samo želite osvježiti kosu najbolja je opcija za koju se možete odlučiti ona da ju posvijetlite ili potamnite. U dogovoru s frizerom odaberite prirodne pramenove – svjetliju ili tamniju nijansu boje vaše kose ili komplementarne boje koje odgovaraju vašem tenu, kosi i karakteru.

Svijetli pramenovi dočarat će čaroliju sunca u vašoj kosi, tipičnu za ljetne mjesece, a tamniji istaknuti crte lica. Uvijek je moguća i kombinacija svijetlih i tamnih pramenova koji će kosi dati osobitu punoću i kompleksnost. Niste li pristalica diskretnih, neprimjetnih pramenova već želite biti primijećeni, odaberite malo otkačenije varijante. Izaberite boje potpuno drugačije od vaše prirodne kose; ljubičasta, crvena, zelena ili plava boja uvijek će dobro izgledati na crnkama i brinetama. Za takvu boju pramenova ključni su vaš stav i osobnost, koji moraju biti doista jaki i neovisni o tuđem mišljenju jer uvijek postoje oni kojima se takva promjena neće dopasti.

Pramenovi se ne moraju stavljati na cijelu kosu, dovoljno je da odaberete dio frizure i već ćete izgledati drugačije. Nije bitna niti dužina kose, jednako će dobro pristajati na kraćoj kao i na posve dugoj. Međutim, prednost kratke kose jest ta što si možete priuštiti više eksperimentiranja s bojom,  manje je “šteta” ako na kraju ipak shvatite da nije onakva kakvom ste ju zamislili. Pramenovi, pak, na dugoj kosi naglasit će njezinu ljepotu, dati joj profinjeni izgled, eleganciju i dubinu.

Kada je riječ o trudnicama stavovi oko bojenja kose su podijeljeni. Iako liječnici izričito ne zabranjuju bojenje cijele frizure stavljanje pramenova dobra je alternativa. Kada se rade pramenovi boja ne dotiče kožu, već samo kosu, pa kemikalije koje ona sadrži ne ulaze u tijelo. Za one koji žele biti potpuno sigurni na raspolaganju su prirodne boje, bez štetnih sastojaka, kao što je gotovo već zaboravljena kana. Jedini nedostatak takvih boja jest manji izbor nijansi, no najčešće ih bude sasvim dovoljno i za najizbirljivije.

Autor: I.H., Foto: P.Uzunova/Shutterstock