Sacha Inchi ulje

Sacha Inchi

Autohtona biljka Sacha Inchi dolazi iz peruanske Amazonske prašume. Latinski naziv joj je Plukenetia volubilis linneo. Zbog njenog izgleda, okusa i nutricionističkih vrijednosti, nazivaju je i Inka kikirikijem, odnosno planinskim kikirikijem, između ostalog, zato što raste na područjima gdje je nekada živjelo pleme Inka. Navodno su ih narodi Inka jeli još prije 3000 godina, o čemu svjedoče simboli na pronađenim ostacima njihovih plovila i grbova, dok Peruanci jedu ovu biljku već tisuću godina. Još se tada iz nje izvlačilo dragocjeno i vrlo ljekovito ulje, ali i jelo njeno pečeno sjemenje ili kuhani listovi.

Upotreba Sacha Inchi ulja

Jedan je način za suzbijanje nepoželjnih procesa koji se događaju neuravnoteženim unosom omega 3 i omega 6 masnih kiselina je LCHF dijetom. Ovdje se radi o prehrani koja uključuje smanjenje konzumacije prerađenih biljnih ulja, žitarica i margarina, a povećava se unos omega 3 kiselina.

Ipak, ulje Sacha Inchi možete koristiti i van te dijete, važno je samo da izbjegavati ostale masti, a povećate unos ovog ulja. Ono se u svakodnevnoj kuhinji može koristiti za kuhanje i pripremanje jela od povrća te kao preljev za salate. Dovoljne su samo dvije žličice ovog ulja na dan kako bi organizam dobio sve potrebne nutrijente.

Sacha Inchi ulje kao lijek

Osim u kuhinji, ulje Sacha Inchija se može koristiti i kao kozmetički proizvod ili za liječenje nekih bolesti. Lokalno se primjenjuje za njegu problematične kože i suhe kože.

Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja su poboljšavanje cirkulacije, smanjenje rizika od srčanog udara i zaštita srca, poboljšanje koncentracije i pamćenja, smanjenje rizika od raka. Ono utječe na pravilan razvoj dojenčadi i fetusa, jačanje imunološkog sustava, održavanje elastičnosti stijenki arterija, regulacija triglicerida i kolesterola. Dobro je i za poboljšanje probave i protuupalno djelovanje kod crijevnih upala, artritisa, Chronove bolesti i astme.

Plodovi ove biljke nalikuje četverokrakoj ili šesterokrakoj zvijezdi, a ulje se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane, u boljim ljekarnama i drogerijama.

Zdrave masnoće

Danas je ova biljka cijenjena među stručnjacima prehrane, nutricionistima i medicinarima jer je jedan od najboljih izvora omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Ove masne kiseline su od presudne važnosti za ljudsko zdravlje, a hrana koja ih sadrži vrlo je važan dio svakodnevne prehrane, budući da tijelo ne može samo sintetizirati ove spojeve. Oni su od posebne važnosti za mozak, koji se sastoji od 60% masnoća. Čak 10% njih čine omega 3 masne kiseline i 10% omega 6 masne kiseline.

Ono što je važno kod unosa ovih masnih kiselina je da moraju biti dobro izbalansirane. Ako u organizam unosimo više omega 6 masnih kiselina od omega 3 masnih kiselina, svi upalni procesi u tijelu postepeno se pretvaraju u kronične bolesti, što s vremenom može dovesti dovodi raznih tegoba, kao što su upaljene arterije i ostala srčana i krvožilna oboljenja. Time se automatski povećava i rizik od moždanog i srčanog udara.

O masnim kiselinama ovisi i rad mozga, pa je njihova neravnoteža odgovorna za razne tegobe, kao što su sindrom nedostatka pažnje, percepcije i motorne kontrole. Pravilan omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina je važan za zdrave žile i srce, ali i za psihičko zdravlje, imunitet i fizičko zdravlje. Pravilan omjer ovih masnih kiselina važan i za održavanje normalne tjelesne težine, jer se ravnotežom smanjuju biokemijski procesi koji stvaraju masne zalihe. Istovremeno se poboljšava i osjetljivost inzulina te se time smanjuje rizik od oboljenja od dijabetesa.

Upravo je zbog toga ulje Sacha inchija odlično za cjelokupno zdravlje. Ono sadrži spomenute masne kiseline u savršenom omjeru i još je bogato mineralima koji pružaju dodatnu ljekovitost. Dobro je i to što sadrže nešto više omega 3 masnih kiselina kojih u ostalim namirnicama ima manje, pa se smanjuje mogućnost njihova deficita u odnosu na omega 6 i omega 9 masne kiseline.

Autor: V.B., Foto: Michael Hermann/Wikimedia