Eterična ulja protiv komaraca

etericna-ulja

S dolaskom toplijih dana svi se susreću s dosadnim komarcima. I dok pokušavate smisliti najbolju strategiju za obranu od njih, mi vam donosimo prirodnu i učinkovitu zaštitu od koje će komarci sigurno bježati. Riječ je o eteričnim uljima koja najbolje djeluju protiv komaraca. No prije primjene važno je znati da se eterična ulja ne smiju stavljati na kožu prije nego što se razrijede. Za razrjeđivanje se koristi bazno ulje (na primjer maslinovo ulje). Prirodni repelenti mogu djelovati do četiri sata, a zbog toga ih je potrebno nanijeti nekoliko puta na dan.

Kao repelenti se koriste mnogi proizvodi. Postoje oni sintetskog porijekla, ali i oni koji su u potpunosti prirodni. Prirodni repelenti se osim za zaštitu od uboda komaraca mogu koristiti i kao zaštita od mnogih drugih napasti, a sve je više onih koji se okreću u potpunosti prirodnim proizvodima.

Repelenti smanjuju mogućnost uboda insekta ili mogućnost ugriza čime se automatski smanjuje prenošenje zaraznih bolesti. Prirodne repelente možete koristiti za zaštitu od uboda komaraca, moljaca, muha, krpelja i buha.

Prirodni repelenti

Citriodiol

Citriodiol je ekstrakt limunskog eukaliptusa čija je smjesa trans i cis p mentan 3,8 diola koji se prirodno stvaraju u citriodoru. Ovo ulje posjeduje visoku repelentnu aktivnost kao i jaku učinkovitost poput klasičnih sintetskih repelenata.

Ekstrakt limunskog eukaliptusa

Ekstrakt limunskog eukaliptusa uspješno odbija krpelje i komarce, a puno je ugodnijeg mirisa od eteričnog ulja limunskog eukaliptusa te je siguran za primjenu kod djece stariju od dvije godine.

Neem ulje

Neem ulje je ulje koje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki Melia azadirachta, a ovo ulje sadrži visoke koncentracije spoja azadirahtin koji je snažan repelent i insekticid.

Osim neugodnog mirisa koji podsjeća na češnjak ili luk ništa ne sprječava da se koristi u većem postotku. Siguran je za primjenu izvana, ali je strogo zabranjena oralna primjena. Koristi se za odbijanje komaraca, krpelja i buha, a može suzbiti i grinje.

Ulje andirobe

Ulje andirobe je vrlo slično ulju neema jer sadrži spojeve iz klase tetranortriterpenoida koji imaju repelentno djelovanje. Ovo ulje snažno djeluje protiv krpelja i komaraca, a puno je ugodnijeg mirisa od ulja neema.

Ulje citronele

Ulje citronele se dijeli na dvije vrste javansku i cejlonsku, a javanska je cjenjenija u parfemskoj industriji jer ima profinjeniji miris. Cejlonska ima manji udio aldehida citrala zbog čega je manje iritativna za kožu.

Kao repelent se koristi već godinama i neškodljiv je, ali visoke koncentracije mogu nadražiti kožu, posebice kod djece zbog čega je potrebno paziti s količinom koju se koristi. Učinak u odnosu na druge sintetske repelente je kraći zbog čega je potrebno češće obnavljati zaštitu.

Ruža geranija

Ruža geranija je eterično ulje koje je bogato esterima i monoterpenskim alkoholima, a radi se o popularnom eteričnom ulju koje je odlično rješenje protiv komaraca, a u smjesi s paprenom metvicom, neemom i himalajskim cedrom se pokazao i kao dobar repelent za zaštitu od krpelja.

Od čistih eteričnih ulja možete napraviti i sprejeve koji se nanose na odjeću, posteljinu ili se njima pospreja prostor. Mogu se raditi od 70 pa sve do 95-postotnog alkohola i navedenih eteričnih ulja. Osim njih, koriste se još i eterična ulja cedra, citronela, lavandina, cimeta, klinčića, lovora i drugih. Često se koriste i citrusi kao što su limun, naranča i mandarina, ali i eterično ulje vanilije koje se odlično slaže u kombinaciji s citronelom. Sprej se nanosi svakih sat vremena.

Za eterična ulja koja se primjenjuju na koži potrebno ih je otopiti u baznom biljnom ulju. Na primjer 20 mililitara eteričnog ulja neema otopiti u 80 mililitara macerata vanilije. Kod nanošenja izbjegavajte područje lica i vrata. No, pošto ulje neema ima poseban miris koji je jako sličan češnjaku, mnogi ga izbjegavaju. Za bazno ulje možete još koristiti i maslinovo ulje, kokosovo, suncokretovo, sezamovo, jojobino ili bademovo ulje. Prije primjene ulja na koži dobro proučite sastojke ako znate da ste alergični na nešto kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

Eterična ulja se mogu koristiti i u difuzeru (aroma lampi), ali ipak treba biti oprezan i izbjegavati ih ako u prostoriji borave mala djeca, trudnice i osjetljive osobe. U spomenutim slučajevima valja biti oprezan i posavjetovati se sa stručnom osobom jer neka eterična ulja mogu nadražiti kožu, sluznicu očiju te respiratorni sustav. Za djecu i osjetljive osobe mogu se koristiti nekoliko kapi lavande na 30 mililitara baznog ulja te hidrolati (cvjetne vodice).

Uvijek se preporučuje koristiti kvalitetna eterična ulja iz organskog uzgoja i pripaziti da ulje ne dospije u oči. Ako se to slučajno dogodi, valja ga isprati s nekoliko kapi jestivog ulja.

A ako vam se već dogodilo da su vas uboli komarci, saznajte koja prirodna sredstva najbolje pomažu za liječenje uboda komaraca.

Autor: A.Z., Foto: MnemosyneM/Shutterstock