Rolanje

zena-s-rolama

Žalite li izgubiti višak kilograma, a ujedno se zabaviti i družiti sa svojim prijateljima? To nije nemoguće, važno je samo da imate prikladnu obuću za ovaj sport, role. Rolanje je jedna od najčešćih rekreacija tijekom toplijih i sunčanih dana. Svi izlazimo u prirodu, a osim bicikla i pješačenja, role su odličan odabir.

Rolanje je odlično za vaše zdravlje. Radom cijelog tijela prilikom ove aktivnosti, svaki dio vašeg tijela u pokretu je i ne stagnira. Mišići se razgibavaju, jačaju, a vi se ne znojite u teretani. Ovom aktivnošću vježbate svoje zglobove, kosti, a ujedno popravljate kondiciju. Što je kondicija u boljem stanju, to se vi osjećate bolje. Naime, rolanje previše ne zamara pa dulje vježbate. Svjež zrak vas svako malo osvježava, a vi se toliko ne umarate. Bez prebrzog javljanja umora, imate više energije. Trošite veće količine masti, a s tim gubite kilograme.

Tjelesna izdržljivost na visokoj je razini, dok ste vi još uvijek puni energije. Zbog udobnih i odgovarajućih rola, vaše noge ne osjećaju nikakav pritisak zbog čega niste iscrpljeni. Dok trčite ili hodate, prije ili kasnije javlja se osjećaj umora i ne možete nastaviti. Kod rolanja taj se efekt javlja mnogo kasnije.

Kod ovog se sporta na izrazito uravnotežen i pravilan način jačaju mišići cijelog tijela, od trbuha, stražnjice do vrata. Međutim, za razliku od drugih vježbi, ne javlja se opterećenje na kosti kralježnice. Zbog disanja i dodatnog oslobađanja dišnih puteva, rolanje je odlično za srce i krvne žile. Krvotok je mnogo brži i ujednačen. Medicinska istraživanja pokazala su da je kod ljudi koji se redovito bave rolanjem, rizik od srčanog udara dvostruko manji.

No, iako je rolanje zanimljivo, učinkovito protiv neželjenih kilograma i djelotvorno protiv mnogih zdravstvenih problema, potrebno je naglasiti da je najvažnija stvar odgovarajuća oprema. Role moraju biti jedan do dva broja veće od broja stopala, kako ne bi bile tijesne. Ukoliko broj nije odgovarajuć ili je rola samo nekvalitetna, može doći do velikog pritiska na kralježnicu. Tada se javljaju iskrivljenja poput skolioze i kifoze. Za početnike se preporučaju štitnici za koljena i laktove jer često zna doći do pada.

D.Š. Foto: Maridav/Shutterstock