Paintball

paintball-tim

Nakon napornog dana, najradije bismo legli pred televizor i ljenčarili. Međutim, rekreacija bilo kojeg tipa mnogo je bolja opcija. Želite li isprobati nešto novo, a zabavno, paintball je prava stvar za vas. Paintball je energična i zanimljiva rekreacija dostupna svima, bez obzira na spol i godine. Sve je popularnija i kod nas, stoga vam donosimo nekoliko ključnih informacija i obilježja ove zabavne igre.

Paintball je sport koji se prvi puta pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama, krajem 20. stoljeća. Danas je rasprostranjen diljem svijeta, a u Hrvatskoj još nije dosegnuo svoj potpuni vrhunac. Glavni cilj igre jest eliminirati svog protivnika gađajući ga iz paintball oružja. U njima se nalaze malene kugle punjene bojom. Pravile igre nalažu da pogođeni ispada iz igre.

Paintball je timski sport, dvije ili više grupa igraju jedna protiv druge sve dok se ne sazna konačan pobjednik. Najvažnije je da broj igrača suprotnih timova bude jednak kako bi igra bila pravedna.

Može se igrati na različitim mjestima, otvorenim ili posebnim terenima, odnosno igralištima predviđenima za paintball natjecanja. Oružje i kuglice nisu bezopasne pa je tijekom igranja potrebna posebna oprema. Kakva će se vrsta opreme koristiti, ovisi isključivo o mjestu na kojem se igra. Najklasičnija je zaštitna maska, odnosno naočale, paintball marker koji služi da bi se označilo protivnika te streljivo (oružje) s bojom. Bez te opreme nije dopušteno igrati jer može doći do ozbiljnog ozljeđivanja.

Igra zahtijeva mnogo kretanja, trčanja, hodanja pa se smatra da pomaže kod bolje kondicije. Ubrzava rad srca, mišića i trošenja suvišnih kilograma. Također pomaže kod rješavanja viška nakupljenog stresa zbog čega ćete se kasnije sjećati bolje, opuštenije i imat ćete više energije. Osim toga, igra zahtijeva visoki stupanj koncentracije pa bi se vrlo lako moglo reći da je zaslužna za bolje razmišljanje. Igrači se uče timskom radu i pomaganju što im može poslužiti u njihovom svakodnevnom životu.

D.Š. Foto: team building/Shutterstock