Prednosti orašastih plodova

prednosti orašatih plodova

Orašasti plodovi su jedna od najzdravijih namirnica koja odlično djeluje na zdravlje i poboljšava kvalitetu življenja. Orašasti plodovi su bogati mineralima, nezasićenim mastima i vitaminima. Jasno je kako postoji puno prednosti orašastih plodova i zašto bi ih mnogi trebali jesti.

Orasi su zdrava i korisna namirnica koja bi se trebala naći na vašem jelovniku u zamjenu za ostale grickalice koje ste prije znali pojesti. Orah je namirnica koja u sebi ima vitamine iz B skupine, cink, vitamin E, željezo, druge minerale i vitamine, omega 3 masne kiseline i alfa-linolensku kiselinu koju ljudski organizam ne može sam proizvesti.

Omega 3 masne kiseline su korisne jer smanjuju krvni tlak, imaju razna protuupalna svojstva i štite rad srca.

Orasi nisu jedina namirnica iz bogate skupine orašastih plodova. Svoje mjesto u uglednom društvu pronašli su i bademi, jedna od najzdravijih grickalica koja obiluje vrijednim i ljekovitim sastojcima. U sebi imaju puno proteina i vlakana, bakar, flavonoide, vitamin E i magnezij.

Bakar je koristan jer pomaže kod rada metabolizma, vitamin E pruža zaštitu od Alzheimerove bolesti, magnezij smanjuje količinu slobodnih radikala dok flavonoidi djeluju kao antioksidansi.

Bademe jedino ne bi trebali jesti oni koji imaju problema s bubrezima jer sadrže oksalate koji mogu dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca.

Pistacije s odlične jer imaju višestruko djelovanje, a pored toga što pomažu sniziti kolesterol u krvi, ujedno sprječavaju opadanje kose. Sadrže magnezij, kalcij, kalij, vitamin B i vlakna.

Kikiriki je odlična namirnica za sve osim one koji su alergični na nju te za one koji imaju problema sa štitnjačom jer kikiriki sadrži goitrogene koji mogu omesti rad štitnjače. Sadrži potrebnu folnu kiselinu i nezasićene masti.

Lješnjaci imaju fin i sladak okus, a bogati su folnom kiselinom za rast djeteta, vitaminom E koji štiti mišiće i srce te vitaminima iz B skupine važni za mentalno zdravlje.

Kesteni su dobri jer nemaju puno masnoća, a njihov okus je toliko poseban da privlači mnoge. Bogati su folnom kiselinom, kalijem i C vitaminom.

Ne treba zaboraviti na indijske oraščiće i brazilske oraščiće koji se također nalaze u skupini orašastih plodova. Sigurno ćete pronaći omiljenu namirnicu u kojoj ćete često uživati i tako organizmu pružiti ono što mu treba.

Autor: S.Š., Foto: Africa Studio/Shutterstock