Kako se suočiti s neplaniranom trudnoćom

neplanirana trudnoća

Neplanirana trudnoća se često događa, posebno kod žena koje ne koriste nikakvu zaštitu. U tom trenutku saznanja neke reagiraju vrlo sretno, dok druge teško prihvaćaju tu činjenicu, bojeći se da su nespremne za taj veliki korak. Hvata ih osjećaj tjeskobe, tuge, potištenosti i straha.

Imati dijete je veliki korak u svačijem životu i nikada se za to ne možete dovoljno pripremiti. Čak i one žene kada planiraju trudnoću i kada vide pozitivan test budu u šoku i strahu za budućnost. To je normalna reakcija. Život se mijenja u cijelosti.

Neplanirana trudnoća za žene koje nisu spremne, čije životne okolnosti nisu idealne, koje nemaju stabilnu vezu i žene čiji partner odbija sudjelovati u odgoju djeteta i uopće samom prihvaćanju djeteta i koje se boje biti samohrane majke se vrlo često susretnu s dilemom “Zadržati dijete ili ne? “.

Trudnoća se često događa u tinejdžerskoj dobi i tada nastupa velik problem suočavanja s roditeljima. Mislite kako će vaša neplanirana trudnoća utjecati na vašu budućnost, poslovnu karijeru, kako će vas okolina ismijavati, kako više nećete moći izlaziti, družiti se s vršnjacima. Umjesto svega toga morat ćete se brinuti o svojoj bebi.

Neplanirana trudnoća je dar. Iako niste spremni, sve će vam se posložiti kako treba. Ovo je baš idealno vrijeme za dijete. Ako ste samohrani roditelj i vaš partner odbija prihvatiti dijete, nemojte očajavati jer upravo dobivate veliki dar s kojim nikada više nećete osjetiti samoću, dobivate dijete za čiji osmijeh ćete živjeti, dijete koje će vas svakodnevno uveseljavati.

Bit će teških trenutaka, ali gledajte to sa strane da rađate novi život za koji bi one majke koje ne mogu roditi dale svoj život.

Ako ste prekinuli svoje planove, to je samo privremeno, cijeli život je pred vama da ostvarite svoje planove. Završit ćete školovanje, jednog dana ćete se udati, a uz sebe ćete imati jedno predivno stvorenje, koje će vam mamiti osmijeh i donositi sreću koju nitko ne može kupiti.

Okružite se osobama od povjerenja, razgovarajte s njima jer pokoji dobar savjet i podrška uvijek će vam dobro doći. Iako ste u lošoj financijskoj situaciji i nemate adekvatni prostor za novorođenče povjerite se nekome kome vjerujete.

Uvijek ima ljudi koji su spremni pomoći dok ne “stanete na noge”. Uz dobru volju i ustrajnost sve se posloži i za sve se nađe rješenje. Samo nemojte očajavati! Budite pozitivni jer ono što slijedi je zapravo najljepša avantura života.

Život nevinog bića je u vašim rukama, nemojte mu uskratiti šansu za život. Otkrit ćete emocije za koje niste znali da postoje, srce ćete ispuniti milinom i radosti.

Neočekivana trudnoća će vam s vremenom postati nešto sasvim normalno, samo je potrebno vremena da se priviknete i da vam ta vijest sjedne. Ne brinite se jer ste zapravo blagoslovljeni najvećim darom.

Autor: M.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock