Poremećaji mirisa i okusa

poremećaji mirisa i okusa

Osjeti mirisa i okusa su povezani, a iako mogu pružiti velika užitke najvažnija uloga je da nas čuvaju od štetnih supstancija. U nastavku saznajte što učiniti kad se dogode poremećaji mirisa i okusa te kako ugoditi važnim osjetilima.

Osjetilo okusa

Dulje žvakanje može pojačati osjetilo okusa, zbog čega se ističe važnost sporijeg konzumiranja obroka kako bi se oslobodilo više okusa te produljio kontakt hrane i okusnih pupoljaka te pritom pojačalo spomenuto osjetilo.

Važno je znati kako uživati u obrocima te tijekom ručka ili večere ne zaboraviti promiješati hranu kako bi se prozračile molekule te istaknuli okusi onoga što ste unijeli u svoj želudac.

Zalogaje treba odvojiti, što znači da bi različite namirnice trebali jesti odvojeno tako što će se prvo pojesti zalogaj mesa, a potom i određenog priloga.

Želite li pojačati svoja osjetila savjetuje se primijeniti esencijalna ulja paprene metvice ili jasmina tako što ćete kapnuti nekoliko kapi i pomirisati ih. Spomenuti mirisi pojačavaju djelovanje beta valova na području prednjeg režnja mozga, što doprinosi njegovoj budnosti i svjesnosti.

Želite li pojačati apetit možete uz pomoć trčanja ili brze šetnje. Stručnjaci smatraju da se njuh pobuđuje tjelovježbom zbog toga što aktivnost pomaže stvoriti dodatnu vlažnost unutar nosa. Dodatna vlažnost pomoći će pojačati osjetljivost njuha bilo u proljeće ili ljeto.

Iskoristite nekad slobodno vrijeme kako bi mogli opisati razne mirise, što će vam pomoći da ih prepoznate kada ponovno osjetite njihov miris.

Osjetilo njuha

Nos je moguće uvježbati tako što će se receptori u nosu redovno izlagati novim mirisima. Možete zabilježiti sve mirise koje ste prepoznali te ih pokušati prepoznati zatvorenih očiju.

Začepljenje nosa može biti velik problem, pa bi bilo dobro pokušati s čišćenjem uz pomoć pare. Začepljenje sinusa predstavlja bolno i neugodno stanje, a može pokrenuti kašljanje, glavobolju ili upalu grla te druge oblike prehlade.

Udisanje pare može ublažiti trenutno stanje, a potrebno je napuniti odgovarajuću posudu s vrućom vodom, uzeti ručnik i namjestiti se iznad posude. Ako para ne pomogne treba se obratiti za pomoć liječniku koji će prepisati kapi.

Poremećaj mirisa ponekad može biti uzrokovano nedostatkom cinka u hrani. Ako ste nedavno bili prehlađeni i primijetili ste da ne možete osjetiti svaki miris, dobro je informirati se koja je hrana bogata cinkom. To su namirnice poput školjki i sjemenki suncokreta.

Kako bi se izbjegli poremećaji mirisa i okusa ili barem ublažili, ne treba zaboraviti na prirodne lijekove za koje bi bilo dobro da se svatko od nas upozna.

Autor: S.Š., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock