Bergamot – eterično ulje, dobrobiti i uporaba

bergamot

Bergamot je eterična biljka vrlo slična limunu. Zapravo se i naziva mutiranim limunom, odnosno hibridom između limuna i naranče. Može se dodavati u čajeve (bergamot je dio poznatog Earl Gray čaja kojem daje njegovu karakterističnu aromu), ali najčešće se koristi kao dodatak proizvodima iz prirodne kozmetike i to ne samo zbog vrlo ugodnog mirisa, nego i ljekovitog djelovanja. Zbog toga se bergamot najčešće koristi kao eterično ulje, proizvedeno hladnim prešanjem kore ploda ove biljke.

Bergamont je nastao križanjem limuna i gorke naranče. Od svojih predaka razlikuje se time što se njegov plod i sok ne konzumiraju. Uzgaja se diljem svijeta i ima vrlo ljekovita svojstva, koja se koriste iz njegovih esencijalnih ulja. Karakterističan za bergamot je njegov svjež miris, sličan citrusu, ali s izraženijom cvjetnom notom.

Ljekovitost bergamota

Bergamot je jako popularna biljka u kozmetičkoj industriji i aromaterapiji zbog svojeg izrazitog ljekovitog djelovanja. Najjače je njegovo antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, zbog čega djeluje protuupalno. Koristi se kako bi se spriječila ili ublažila infekcija i upala. Uz to, smanjuje bolove u mišićima, ali i zglobovima.

Ova biljke pomaže i kod ublažavanja simptoma loše probave, a posebno je učinkovita kod napuhnutosti trbuha i plinova. Sam miris otvara apetit i smanjuje probleme kod probave, pogotovo one uzrokovane stresom. Miris ove biljke općenito umanjuje stres, djeluje sedativno pa pomaže kod poremećaja spavanja. Općenito poboljšava raspoloženje jer uravnotežuje živčani sustav. Učinkovita je i kod ublažavanja depresije, ali i anksioznosti.

Često se koristi za smanjenje tegoba kože, na primjer za ublažavanje iritacija na koži ili simptoma psorijaze te za masažu bolnih dijelova na tijelu. Ulje bergamota uz to smanjuje kožne ožiljke i diskoloraciju.

Mirisna svojstva ovoga ulja učinkovito djeluju protiv raznih insekata i parazita, a biljka se koristi i za aromatizaciju hrane i pića. Koristi se za dodavanje okusa pudinzima i želatinama, te čajevima i koktelima.

Upotreba bergamota

Zbog svog ljekovitog djelovanja na kožu, esencijalno ulje bergamota koristi se u prirodnoj kozmetici. Liječi razne kožne bolesti, akne, ranice i slične tegobe. Masažom ovim uljem smanjuju se bolovi i zglobovima i mišićima. Prije upotrebe esencijalno ulje mora se pomiješati s nekim drugim, baznim uljem, na primjer, kokosovim uljem, maslinovim ili bademovim. U jednu žlicu baze dodaje se par kapi esencijalnog ulja.

Ipak, ulje se na koži mora primjenjivati s oprezom jer je fototoksično, stoga se nakon mazanja njime ne smijemo izlagati suncu kako ne bi došlo do crvenila ili oštećenja kože.

Ulje se može dodavati i mirisnoj lampi ili difuzeru kako bi poboljšao miris prostora, odbilo insekte i ublažavalo bolesti poput depresije ili anksioznosti. Na isti način koristi se i za lakše spavanje.

Autor: V.B., Foto: 41330/Pixabay